Radiot

Henni Jääskeläinen 7.7.2014 08:21 päivitetty 4.2.2016 10:43

Paikallisradiot kituuttavat lyhytaikaisilla luvilla - "Kiusallista"

Colourbox

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru haluaa muuttaa käytäntöä, jonka vuoksi monet radiot ovat joutuneet toimimaan pitkään vain lyhytaikaisilla toimiluvilla.

Varsinkin paikallisradiotoiminnan kilpailukykyä pitäisi parantaa, arvioi radioalan ammattilaisista koostunut työryhmä tuoreessa raportissaan.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurulle perjantaina 4. heinäkuuta luovutettu raportti ehdottaa toimenpiteitä, joilla alan kehittäminen vaatii.

Raportin mukaan tulevaisuudessa olisi tärkeää määritellä paikallisradioiden ja yhteisöradioiden käsitteet sekä edistää niiden erityisaseman tunnistamista. Myös uusien radiosisältöjen ja toimijoiden tuloa alalle pitäisi helpottaa sekä varmistaa tasaiset toimintaedellytykset radiomarkkinoilla.

Työryhmään kuulunut Suomen Lähiradiot Oy:n toimitusjohtaja sekä Suomen Radio ja Viestintäjärjestön puheenjohtaja Reijo Glad uskoo, että paikallisradioalalle olisi tulijoita. Uskallusta kuitenkin puuttuu korkeiden tekijänoikeusmaksujen ja ketjuradioiden alavaltausten vuoksi.

"Paikallisradio kyllä työllistäisi", Glad uskoo.

Hän puhui perjantaina tilaisuudessa, jossa työryhmä luovutti raporttinsa ministeri Kiurulle.

Kiurun mukaan on suuri haaste löytää oikeat ratkaisut siihen, että uudet paikallisradiot uskaltaisivat aloittaa toimintansa, mutta entiset toimijatkin säilyttäisivät asemansa.

"Kilpailuasetelmaa ei voi päästää mahdottomaksi", hän sanoo.

Radiotaajuuksien käyttöön Kiuru kuitenkin haluaa muutoksen. Monet radiot ovat joutuneet kituuttamaan pitkään lyhytaikaisilla toimiluvilla.

"On kiusallista, että lyhytaikaisilla luvilla on menty vuosikausia."