Painoalalla jo pitempään odoteltu rakennemuutos näyttää käynnistyneen velkasaneerausmenettelyillä. Syksyn aikana velkasaneeraukseen ovat hakeutuneet Porvoossa toimiva Alprint, helsinkiläinen Nomini ja tamperelainen Lehtipainoyhtiöt, joka syntyi viime vuoden alussa Pirkanmaan Lehtipaino Oy:n ostettua Uusi Kivipaino Oy:n.

- Toiminta jatkuu normaalisti, eikä tämä ole asiakkaille merkinnyt sinänsä mitään, tiivistää Alprintin toimitusjohtaja Antti Vauramo painoyrittäjien terveiset.

Vauramo arvioi Alprintin selviävän veloistaan - ennen pitkää.

- Velkojen takaisinmaksu alkaa ensi kesänä, eikä tässä ole tarkoitus olla hirveän montaa vuotta saneerauksessa, Vauramo ennakoi.

Vaikean tilanteen takia yrityksestä on jo jouduttu vähentämään henkilökuntaa.

Muutto maksoi

Vauramo kieltäytyy syyttämästä painoalan vaikeaa markkinatilannetta, vaan ottaa vastuulleen virheet, jotka tehtiin, kun yritys muutti Hyvinkäältä Porvooseen Editalta vuokraamansa heatset-painokoneen luokse.

- Epäsuorat kulut jäivät omaa kokemattomuutta arvioimatta ja muuton hintalapusta tuli moninkertainen budjettiin nähden, Vauramo selittää.

Hintaa nostivat muun muassa muuton aikataulun pitkittyminen sekä koneiden ylösajo-ongelmat.

Velkojen suuruutta ja velkojien määrää Vauramo ei halua kommentoida.

Pyrollpap velkoo

Yksi Alprintin päävelkojista on Pyrollpap, jonka toimitusjohtaja Arto Virtakari arvioi Alprintin olevan velkaa noin 240 000 euroa.

- Meillä on se käsitys, että heillä on hyvät edellytykset saada asiansa kuntoon, Virtakari toteaa.

Lopullinen päätös Alprintin suhteen Pyrollpapissa tehdään vasta sen jälkeen, kun selvitysmiehen ehdotus on luettu tarkkaan läpi.

- Sen pitää turvata riittävän suuri osa veloista. Mahdollisuus saada 15-20 prosenttia takaisin ei varmaan velkojille riitä, Virtakari. sanoo.

Nomini uskoo huomiseen

Myös helsinkiläinen Nomini Oy on haettu velkasaneeraukseen syyskuussa.

- Tilanne on vakava, mutta se saadaan kyllä hyvälle tolalle. Velkasumma vastaa noin neljännestä vuoden liikevaihdosta, kommentoi Nominin toimitusjohtaja Timo Karonen.

Nominin liikevaihto vuonna 2005 oli 4,54 miljoonaa euroa. Karosen mukaan tilanne edellyttää joidenkin liiketoiminta-alueiden arvioimista uudelleen.

- Meillä on hyvää kuva- ja tulostusosaamista sekä repro- ja painolaitteet, joten tulevaisuus on varmaan perinteisen painotoiminnan parissa, Karonen ennakoi.

Saneeraukseen päädyttiin suurten investointien ja vaikean markkinatilanteen takia. Velat kohdistuvat Karosen mukaan pääasiassa laiteinvestointeihin, jotka säilyttävät arvonsa hyvin.

- En ole kovin huolissani, kuuluu Karosen tilannearvio.

Kaikilla alan yrityksillä tilanne ei ole yhtä hyvä.

- On firmoja, joissa koneet on ajettu loppuun. Tulossa on luontaista ja vähän väkivaltaisempaakin poistumista, Karonen ennustaa painoalan tulevaisuutta.

Sama tahti Tampereella

Syyskuussa jätettiin myös tamperelaisen Lehtipainoyhtiöiden velkasaneeraushakemus. Toimitusjohtaja Markku Utti pitää yrityksen tilannetta kuitenkin hyvänä.

- Olemme kasvuvaiheessa, ja sen takia halusimme tehdä tämän nyt, Utti kertoo.

Utin mukaan saneerauksesta ei tule yritykselle juuri käytännön seurauksia. Hän ei myöskään halua kommentoida yrityksen velkojia.

- Pitkäaikaista velkaa on alle kolme miljoonaa euroa, Utti suostuu kertomaan.