Yrittäminen

Suvi Korhonen 16.1. 08:02

Paljastus: Piilaakson huippujohtajat järjestivät salaisen tapaamisen Trumpin hallinnon takia

Don Ramey Logan
San Josén kaupunki sijaitsee Kalifornian Piilaaksossa (eng. Silicon Valley), joka on tullut tunnetuksi useiden korkean teknologian yrityksien kotipaikkana.

Piilaakson teknologiajättien huippujohtajat tapaavat toisinaan ja keskustelevat Piilaakson ja maailman ajankohtaisista asioista ja haasteista. He antavat toisilleen vertaistukea Yhdysvaltain hallinnon hampaisiin joutumisen kanssa pärjäämisessä.

Microsoftin lakiasioista vastaava johtaja Brad Smith kertoi johtajien tapaamisista toimittajille.

Business Insider kertoo Smithin työskennelleen Microsoftilla jo 1990-luvulla, jolloin yhtiötä tutkittiin kilpailulakien noudattamisesta ja johtavassa markkina-asemassa monopolina toimimisesta. Syynääminen jatkui silloin vuosikymmenen ajan, ja Microsoft joutui muuttamaan toimintaansa oikeuden päätösten mukaisesti.

Yksi päätöksistä tuolloin oli, että Windowsissa ei voinut olla oletusselaimena Internet Explorer vaan yhtiön piti tarjota käyttäjille mahdollisuuksia valita muitakin selaimia.

Tämän kokemuksen vuoksi Smith tuntee sympatiaa yhtiöitä kohtaan, jotka ovat nyt hallinnon silmätikkuna.

Smithin mukaan Trumpin hallinnon matkustuskielto kaksi vuotta sitten sai yhtiöiden johtajat kokoontumaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi syyskuussa 2017 matkustuskiellon useille maille. Kielto koski matkustamista lähinnä muslimienemmistöisiin valtioihin tai sieltä takaisin. Kiellon jälkeen joidenkin ihmisten on myös ollut vaikea palata Yhdysvaltoihin, vaikka heillä on siellä työpaikka ja perhe.

Piilaakson teknologiayritykset ovat rekrytoineet paljon ulkomaalaisia huippuosaajia palvelukseensa, joten matkustuskielto haittasi heidän toimintaansa. Yhtiöillä on myös asiakkaita ympäri maailmaa. 

Smith ei halunnut sanoa, minkä yritysten edustajia kokoontumisissa on käynyt. Hän vain vastasi, että toimittajat voivat varmasti päätellä sen. Vihjaus antaa ymmärtää, että Yhdysvaltain hallinnon kovisteleman Facebookinkin korkeimpia johtajia on näissä tapaamisissa ollut mukana.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö