Perinteinen liikkeenjohdon konsultointi on tullut tiensä päähän, uskoo palvelumuotoilun konkari Jussi Hermunen.

”Konsulttien on jatkossa pakko toimia ketterämmin ja asiakaslähtöisemmin kuin nykyään. Viime vuosina on kiinnitetty paljon huomiota dataan, mutta se ei yksin riitä: pitää yhdistää data- ja asiakaslähtöisyys.”

Hermunen vetää nyt konsultointiyhtiö EY:n kasvu- ja innovaatioverkostoa Wave­spacea Pohjoismaissa. Wavespace on yhdistelmä fyysistä tilaa, asiakaslähtöisiä yhteistyömenetelmiä ja teknologiaa, jossa käytetään palvelumuotoilusta tuttuja työmenetelmiä. Hän on jo käynnistänyt toiminnan Helsingissä ja Kööpenhaminassa ja se laajenee myös muihin Pohjoismaihin.

”Wavespace hyödyntää design-tekemisen parhaita puolia. Se on digitaalinen kiihdyttämö, joka luo uusia projekteja ja työskentelytapoja.”

Opetatko nyt kaikki EY:n pohjoismaiset konsultit käyttämään palvelumuotoilun menetelmiä?

”Missioni on modernisoida konsulttien työtä ja tulin taloon kehittämään muita. Ajatusmallien muuttamisessa on valtava duuni, mutta ei tämä ole yhdestä ihmisestä kiinni, vaan kehitämme sopivia työtapoja yhdessä.”

Myös EY:n kilpailijat Accenture , PwC ja Deloitte innovoivat aktiivisesti asiakkaiden kanssa ja hyödyntävät osin samantyyppisiä metodeja. Jokaisella konsulttitalolla on Hermusen mukaan kuitenkin omat vahvuutensa ja design-metodit ovat juurtuneet yhtiöihin eri tavoin.

”EY:lle isoin mahdollisuus on se, että lähdemme liikkeelle loppukäyttäjistä ja tutkimme kehitettäviä asioita heidän näkökulmastaan. Innovointityöpajat asiak­kaan kanssa ovat vain kirsikka kakun päällä.”

Hermunen työskenteli aiemmin digimuotoiluyhtiö Ideanin maajohtajana. Ranskalaisjätti Capgemini osti suomalaisyhtiön pari vuotta sitten.

”Sain pehmeän laskun EY:lle, koska toimintamallit ja rakenteet olivat tuttuja. Totta kai tuli myös kulttuurishokki, mutta tiesin mihin tulen. Halusin nähdä, miten iso konsulttitalo reagoi siihen, mitä markkinoilla tapahtuu ja asiakkaat haluavat.”