Jos Prisma Iso Omenan käytävillä rullaa illalla vastaan 1,8 metrin korkuinen robotti, ei kannata pelästyä.

Robotti, kutsumanimeltään Rolle, kartoittaa myymälää etukäteen opetettuja reittejä pitkin ja selvittää, onko hyllyissä tarpeeksi tavaraa. Ihmisiin Rolle reagoi pysähtymällä. Se osaa myös väistää esteitä.

"Haluamme selvittää, millaisia mahdollisuuksia nykyteknologia tarjoaa kaupalle. Konenäköä testaamalla selvitämme, miten sitä voi hyödyntää myymälöiden hyllypuutteiden havainnoinnissa ja tarjota sitä kautta asiakkaille entistä parempaa palvelua, kertoo tiedotteessa myymälätoimintojen johtaja Sanna Timola S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Robotti kerää muun muassa tietoa tuotteista ja hyllynreunaetiketeissä näkyvistä hinnoista, jolloin saadaan tietoa mahdollisista tyhjistä hyllyistä sekä virheellisistä etikettitiedoista kuten hinnoista. Kevään 2019 konenäkökokeilun kumppanina toimii Solteq.

"Konenäköä kokeillaan, koska sen avulla myymälöistä voitaisiin tulevaisuudessa saada sellaista tietoa, jota ei ole aiemmin ollut saatavilla. Konenäkö voi esimerkiksi seurata reaaliajassa hyllyjen saatavuustilannetta ja lähettää raportteja automaattisesti. Samalla seuraamme, millaista hyötyä muun muassa myymälän henkilökunnan arkeen se voisi tarjota", Timola kuvailee.