Loma

Risto Malin 11.7.2018 16:16

Paukkuuko budjetti lomalla? Viisi vinkkiä lomakassan hallintaan

Colourbox

Loma-aikaan ja sen ylimääräiseen rahanmenoon voi varautua yksinkertaisella laskelmalla, arvioivat finanssiyhtiö LähiTapiolan asiantuntijat.

Useilla suomalaisilla loma kasvattaa menoja. Yksinkertaisella laskelmalla voi ennakoida tulevan loman kulutusta ja arvioida rahojen riittävyyttä, muistuttavat LähiTapiolan asiantuntijat yhtiön verkkosivulla.

Lomasta nauttimiseen kuuluu, että jokaista hankintaa ei tarvitse miettiä loputtomiin. Isoista ja pienistä hankinnoista kertyy kuitenkin iso summa, joka loman loputtua tuntuu taloudessa.

Yksinkertaiseen laskelmaan eli ennen lomaa laadittavaan lomabudjettiin kannattaa LähiTapiolan mukaan listata tulevia menoja. Budjettia voi seurata loma-aikana.

Iso osa suomalaisista aikoo käyttää lomallaan enintään tuhat euroa. Isoin menoerä on ruoka.

LähiTapiola kysyi tuhannelta ihmiseltä kesälomastressistä. Vajaa kuudennes vastanneista sanoi, että stressiä aiheuttaa rahojen riittävyys. Monia huolettaa se, että rahaa menee enemmän kuin oli ajatellut.

Ruutupaperi, kynä ja ehkä taskulaskin riittävät yhtiön mukaan mainiosti budjetin tekemiseen. Jos osaa käyttää taulukkolaskentaohjelmaa, budjetin tekeminen on yksinkertaista.

LähiTapiolan viisi ohjetta lomabudjetin tekoon:

1. Arvioi käytettävissä olevat rahasi

Laske yhteen lomaan varatut säästösi, summa, jonka haluat käyttää lomamenoihin loma-ajan palkastasi, luottokortin mahdollinen luotto ja muut tulot. Listattujen tulojen summa kertoo, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissä lomallasi.

2. Suunnittele menosi

Listaa menot, joita ajattelit lomalla syntyvän. Suunnitelmaan kannattaa nostaa matkat, majoitukset, ruokamenot, pääsymaksut, matkavakuutukset ja rokotukset, lomavarusteet, muut ostokset ja tuliaiset sekä muut menot. Huomioi laskelmassa kaikkien perheenjäsenten menot.

3. Laske tulojen ja menojen erotus

Näin saat selville, miltä budjetin lopputulos näyttää ja riittävätkö rahasi lomallasi. Jos lopputulos näyttää miinusta, kannattaa joitakin lomamenoja säätää pienemmäksi.

4. Jätä liikkumavaraa

Lomabudjettia ei kannata laskea turhan tiukaksi. Jätä vähän liikkumavaraa yllättäville menoille ja herätehankinnoille.

5. Seuraa budjettia lomalla

Loman aikana tehtyä lomabudjettia kannattaa seurata. Viikoittainen lomamenojen listaus auttaa seuraamisessa ja pitää menosi aisoissa. Seuraamisen ansiosta on mahdollista välttää ikävät yllätykset ja rahat riittävätkin lomalla.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.