Pohjois-Amerikan koripalloliigan NBA:n pelaajat ja muu henkilöstö ovat olleet eristyksissä Walt Disney Worldissa Orlandossa.

Sieltä on nyt tihkunut tietoja, miten uudelleen avautuva sarja varmistaa pelaajien, muun henkilöstön ja katsojien turvallisuuden. Mielenkiintoista kyllä, oma osansa saattaa olla myös suomalaisella innovaatiolla. Asiasta uutisoivat The Atlantic ja Engadget.

NBA:n suunnitelmissa on muun muassa aitiot, joihin pelaajia ei päästetä ja joissa istuvat pitävät rannekkeita. Ne hälyttävät, jos henkilöt ovat parin metrin etäisyydellä toisistaan liian pitkään. Yksi uusi asia olisi The Atlanticin mukaan myös pelaajille jaettavat Oura-älysormukset.

West Virginian yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan sormuksesta saatu data yhdistettynä muuhun dataan voi paljastaa koronaan liittyviä oireita kolme päivää ennen taudin puhkeamista peräti 90 prosentin varmuudella.

Oura-sormukset ovat vesitiiviitä, painavat 4–6 grammaa ja niiden lataus kestää jopa seitsemän vuorokautta. Ne voidaan ladata uudestaan 80 minuutissa. Muutoin niissä on samat ominaisuudet kuin muissa vastaavissa älytuotteissa, kuten kelloissa tai kuntoilijoiden tuotteissa.

The Atlanticin mukaan pelaajien pitäisi käyttää sormuksia kuuden viikon ajan yötä päivää ja kerätä tietoa, joka siirtyy iOS- tai Android-puhelimeen Bluetoothin välityksellä. Systeemiä testattiin 600 aktiivisella terveydenhuollossa työskentelevällä ja nyt kokemuksia skaalataan tuhansien käyttäjien avulla.

ESPN:n toimittaja Zach Lowe kertoo Twitterissä, että jos pelaaja käyttää sormusta, kukaan muu joukkueesta ei pääse tietoihin käsiksi, ellei sormus hälytä ”mahdollisesta sairaudesta”.

Pelaajayhdistys ei ole vielä ottanut kantaa, miten se suhtautuu laitteen käyttöön. On kuitenkin mahdollista, että uudelleen alkavalla kaudella palaajien sormissa välkkyy tutunnäköisiä koruja.