Direktiivin puolustajat vannovat, että tekijänoikeusdirektiivi on kohdistettu isoihin toimijoihin, kuten Facebook iin ja Google en, eikä tavallisten ihmisten oikeuksiin puututtaisi.

Vastustajien mukaan esitys on kuitenkin kirjoitettu niin epäselvästi, että rajoituksista saattaa tulla yllättävän ja odottamattoman laajoja.

Käsiteltävä tekijänoikeusdirektiivi kaatui heinäkuussa parlamentin äänestyksessä äänin 318–278, mutta se palaa uudelleenkäsittelyyn 10. syyskuuta.

TechCrunch kertoo, että Wikimedia Foundation on antanut direktiivistä jyrkän varoituksen.

”Ensi viikolla europarlamentin äänestys ratkaisee, miten internetissä jaetaan informaatiota. Tämä vaikuttaa merkittävästi siihen, miten me toimimme enenevässä määrin digitalisoituvassa maailmassamme. Käsillä on viimeiset hetket, jolloin voimme määritellä miltä tulevaisuuden internet näyttää”, Wikimedia Foundationin johtaja Maria Sefidari Huici kirjoittaa avoimessa kirjeessään.

”Ehdotettujen sääntöjen uusin versio on europarlamentin harkinnassa, ja se joko sallii enemmän innovaatiota ja kasvua tai tukahduttaa rikkaan vapaan verkon, joka on antanut luovuuden, innovaation ja yhteistyön kukoistaa”, Huici alleviivaa.

”Äänestys on merkittävä, sillä tekijänoikeudet eivät vain kosketa kirjoja ja musiikkia, vaan ne myös perustavanlaatuisesti muovaavat sitä, miten ihmiset kommunikoivat ja luovat internetissä”, Huici kiteyttää.

The Next Webissä pohditaan, miten tekijänoikeusdirektiivi saattaa rikkoa netin lisäksi myös urheilun.

Direktiivi pystyttäisi sensuurikoneiston joka tarkkailisi kaikkea nettiin laitettavaa tekijänoikeusrikkomusten varalta. Jos sisältö ei läpäise tarkkaa seulaa, se ei koskaan pääse verkkoon asti.

Tämä sensuroisi myös lyhyet videopätkät, joita urheilufanit jakavat keskenään – eli niin selostajien kommentit kuin koosteetkin jäisivät automaattisesti sensuurin verkkoon.

Samoin voisi käydä myös urheilutapahtumista otetuille valokuville ja videoille, sillä tapahtumien uutisointioikeus on myyty televisiokanaville, ja siviilien jakamat videot voisivat siten rikkoa televisiokanavien ostamia oikeuksia.

Myös urheilumeemit, kuten nopeasti suosituksi noussut pilailu maassa kierivästä pelaajasta eri tilanteissa ja ympäristöissä jäisi toteutumatta, sillä sensuurikoneisto ei erottaisi parodiaa todesta, ja välttääkseen lainopilliset selkkaukset sensuuri erehtyy mieluummin liian hanakasti kuin päästäisi mitään sopimatonta lävitse.