Pelibisneksessä vuoden tuloksesta tehdään leijonanosa marras-joulukuun aikana. Joulukuun myynti on viime vuotta edellä nyt noin 30 prosenttia.

- Veikkaan, että tänä vuonna päästään uusille loppulukemille, ehkä johonkin 82-85 miljoonan euron haarukkaan, laskeskelee Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys Figman toiminnanjohtaja Riku Olkkonen.

Petrausta aiempaan olisi silloin pari miljoonaa euroa. Kappalemäärissä rikottaneen 2,5 miljoonan myydyn pelin rajapyykki.

Vuosi 2007 oli pelimyynnissä erikoinen, sillä viimeinen vuosineljännes oli poikkeuksellisen heikko. Vielä tänä kesänäkin näytti siltä, että vuodesta olisi tulossa huono, mutta syksyn hittipelien tulva palautti markkinat normaaliin päiväjärjestykseen.

Uusia kuluttajia

- Perinteisille pelaajille on markkinoilla nyt riittävästi hittipelejä. Musiikkipelien vyöry on taas levittänyt pelikiinnostusta satunnaispelaajien joukkoon. He pelaavat tänä jouluna Singstareja, Rockbandia, Guitar Heroa ja Lipsiä, Olkkonen kertoo.

Toinen uudenlainen kuluttajaporukka ovat Wii Fitin hankkineet. Nyt he ostavat Wiin tasapainolaudalle uusia pelejä kuten skeittailua ja lumilautailua.

Euromääräisesti laskettuna pelimarkkinat jakautuvat tällä hetkellä melko tasaisesti eri pelialustoille. Pc-pelejä käy kaupaksi yhä eniten, mutta niiden myynti ja keskihinta on laskussa.

Isot pc:lle tehdyt hittipelit julkaistaan nykyisin saman tien muillekin pelialustoille. Monet pc-pelaajat ovat myös siirtyneet uusiin pelikonsoleihin ja sitä kautta verkkopelaajiksi.

Buumi jatkuu

Joulukuussa pelikauppa on 2-3 kertaa vilkkaampaa verrattuna muuhun hyvään myyntikuukauteen.

Eikä kauppa pysähdy pukinkonttiin. Joulun jälkeen nuoret täydentävät pelihankintojaan joululahjaksi saamillaan rahoilla.

Uusia pelejä tulee loppuvuodessa niin paljon, ettei kaikkia hankita kerralla. Niinpä pelejä ostetaan vilkkaasti vielä tammi-helmikuun ajan. Maaliskuu tuo taas uutuuksia, sillä kansainväliset pörssiyhtiöt haluavat tehdä myyntipiikin ennen tilikauden päättymistä.

Hiljaisinta pelitiskeillä on huhti-toukokuussa.