Työelämä

Annika Korpimies 16.4.2018 15:12

Peliyhtiö Unityn ulkomaalaiset työntekijät hämmästyivät suomalaisesta työelämästä

Tero Heino

Lomapäivien määrä ja perhevapaat yllättivät Unityn ulkomaalaistaustaiset työntekijät.

Peliyhtiö Unity on selvittänyt ulkomaalaistaustaisten työntekijöidensä käsityksiä suomalaisesta työelämästä. Unityn Helsingin toimiston 150 työntekijästä 38 prosenttia on ei-suomalaisia. He edustavat kaikkiaan 24:ää eri kansalaisuutta.

Rekrytoinnista vastaava Leena Kuitunen kertoo, että monille suurin yllätys Suomen työelämässä on se, että työpäivät eivät veny kohtuuttoman pitkiksi.

”Täällä työsopimukseen merkitty kahdeksan tunnin työpäivä todella pitää paikkansa eikä veny 15-tuntiseksi. Muissa kulttuureissa odotukset ja realiteetit ovat usein erilaisia.”

Hän muistuttaa, että Suomessa saadaan kahdeksan tunnin työpäivän aikana paljon aikaiseksi ja työt hoidetaan tehokkaasti.

Kuitusen mukaan ulkomaalaiset työntekijät arvostavat myös lomapäivien määrää.

”Suomalaiset lomat ovat yllätys. Niitä on paljon ja ne todella voi pitää vapaana. Monissa muissa maissa kertyneitä lomia ei välttämättä ehdi pitämään.”

Suomalaiset perhevapaatkin saavat unityläisiltä kiitosta.

”Perhevapaat ovat hyviä ja niiden määrä alleviivaa sitä, että Suomi on perheystävällinen maa. Ylipäänsä ulkomaalaiset työntekijämme arvostavat sitä, että työn ja vapaa-ajan suhde on tasapainossa: Suomessa työskennellessään heidän elämäänsä mahtuu muutakin kuin pelkkää työtä.”

Toisaalta kysely paljastaa, että maailmalta Suomeen tulleiden unityläisten ei aina ole helppo tutustua paikallisiin, sillä suomalaiset saattavat olla ujoja ja hitaasti lämpiäviä. Helsingin toimiston kansainvälisyys kuitenkin auttaa sopeutumista.

”Kansainvälisessä joukossamme uusi tulokas ei tunne oloaan yhtä ulkopuoliseksi kuin työpaikassa, jossa on vähemmän maailmalta tulleita työntekijöitä.”

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?