Yrityskaupat

Maarit Alkula 21.8.2018 10:14

PepsiCo aikoo ostaa Sodatreamin – kauppahinta noin 2,8 miljardia euroa

Pekka Karhunen / KL

PepsiCo pyrkii hyötymään terveellisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä suosivista trendeistä.

Virvoitusjuoma Pepsiä valmistava PepsiCo aikoo ostaa SodaStreamin, kertoo uutistoimisto Reuters. Kauppahinta on 3,2 miljardia dollaria eli noin 2,8 miljardia euroa.

PepsiCo kisaa pääkilpailijansa Coca-Colan kanssa asemista terveystietoisten kuluttajien juomamarkkinoilla.

Hiilihapotuslaitteita kotikäyttöön valmistava SodaStream on markkinoinut tuotettaan ympäristöystävällisempänä vaihtoehtoina pullotetuille juomille. Se myy myös makusiirappeja, joiden avulla laitteella voi valmistaa virvoitusjuomia, mutta moni käyttää laitetta ilman niitä veden hiilihapottamiseen.

Nykyään israelilainen SodaStream keskittyykin veden hiilihapottamiseen ja pyrkii hyötymään nuorten kuluttajien terveys- ja ympäristötietoisuudesta.

PepsiCo maksaa SodaStreamista 144 dollaria osakkeelta, mikä ylittää osakkeen perjantain päätöskurssin 10,9 prosentilla ja 30 päivän kurssikeskiarvon 32 prosentilla. Kummankin yhtiön hallitukset ovat hyväksyneet kaupan, ja sen odotetaan varmistuvan tammikuuhun 2019 mennessä.

Pepsin tai Coca-Colan aikeilla ostaa SodaStream on spekuloitu vuosia.

PepsiCon mukaan kauppa on seuraava askel sen pyrkimyksessä edistää terveyttä ja hyvinvointia ympäristöystävällisillä, kustannustehokkailla ja käyttäjälle hauskoilla juomaratkaisuilla.

Britanniassa vuonna 1903 perustetun SodaStreamin oikeudet ostettiin Israeliin 1990-luvulla. Nykyään SodaStreamin osakkeilla käydään kauppaa pörssissä sekä Israelissa että Yhdysvalloissa.

Viime aikoina yhtiön kurssi on noussut reippaasti. Vuonna 2017 kurssi nousi 78 prosenttia, ja tänä vuonna nousua on kertynyt jo 85 prosenttia.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö