TTVK pohjaa tietonsa ääniteollisuutta edustavan IFPI:n (International Federation of Phonographic Industry) tutkimukseen, joka teetettiin yhteensä 20 maassa.

Musiikin maailmanlaajuisia kulutustottumuksia selvittävän tutkimuksen maat kattavat yhdessä 91,3 prosenttia maailman ääniteollisuuden tuloista.

IFPI:n raportista käy ilmi, että maailmanlaajuisesti 23 prosenttia musiikin kuluttajista lataa musiikkia laittomasti esimerkiksi p2p- tai tallennuspalveluiden kautta.

17 prosenttia puolestaan käyttää hakukoneita etsiäkseen tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä.

Suosituin muoto on niin sanottu suoratoistorippaus, jota harrastaa 32 prosenttia musiikin kuluttajista.

Suoratoistorippauksessa YouTube n kaltaisissa suoratoistopalveluissa olevia sisältöjä muutetaan rippauspalvelun avulla tietokoneelle ladattaviksi tiedostoiksi.

Kun esimerkiksi YouTubessa olevan musiikkivideon ääniraita muunnetaan rippauspalvelulla mp3-tiedostoksi, ei kyse ole enää yksityisestä kopioinnista TTVK:n mukaan. Tällöin kyse on luvattomasta kappaleen valmistamisesta.

Suoratoistorippausta käyttävät sanovat raportin mukaan todennäköisemmin, että he rippaavat musiikkia voidakseen kuunnella sitä offline-tilassa. Tämä tarkoittaa, että he voivat välttää maksamasta premium streaming -tilauksia.

Tuomio annettu

Suoratoistorippaukseen on yritetty jo puuttua.

TTVK kertoo, että esimerkiksi Tanskassa oikeus määräsi syyskuussa Convert2mp3 -nimisen verkkosivun estettäväksi.

Tanskan tuomio oli ensimmäinen kerta EU:ssa, kun estomääräys kohdistettiin nimenomaan suoratoistorippausta hyödyntävään palveluun, TTVK kertoo.

Oikeudenhaltijoilla onkin EU-direktiivin mukainen oikeus hakea kieltoa tai määräystä välittäjiä vastaan, joiden palveluita kolmas osapuoli käyttää tekijänoikeuden tai lähioikeuden rikkomiseen.

Suomessa tällaista estomääräystä voi hakea vain sellaisten palveluiden osalta, joiden ylläpitäjä on tuntematon.

YouTube jyrää

IFPI:n raportin mukaan musiikkia kuunnellaan keskimäärin 17,8 tuntia viikossa, eli 2,5 tuntia joka päivä.

Radion kuuntelijoiden osuus on silti pysynyt sinnikkäästi korkealla, sillä 86 prosenttia musiikin kuluttajista kuuntelee musiikkia radiosta.

Tutkimuksen mukaan musiikin kuluttajien musiikinkuunteluajasta 47 prosenttia kuluu kuitenkin jo YouTubessa. Raportin mukaan 35 prosenttia musiikin kuluttajista sanoo pääsyyn sille, että he eivät käytä maksullisia audiotilauksia on se, että kaikki, mitä he haluavat kuunnella, löytyy YouTubesta.