Uudet symbolit suunnitteli Sauna from Finland ry:n toimeksiannosta Pasi Tiisanoja Lahden Muotoiluinstituutin opinnäytetyönä.

Symbolien lisäksi on julkaistu saunomisohje, joka on suunnattu erityisesti matkailijoille ja muille, jotka ovat saunomassa ensimmäistä kertaa.

Sauna from Finlandin tiedotteessaan paljastamat, useiden tutkimusten pohjalta määrittämät saunaelämyksen elementit ovat aitous, moniaistisuus, läsnäolo, rentoutuminen, puhtaus sekä hyvinvointi.

"Symboleiden ilmettä nykyaikaistettiin ja uusia opasteita suunniteltiin saunaelämyksen eri vaiheita selventämään. Esimerkiksi vihtomiseen tai vilvoitteluun ei ollut olemassa kunnollisia symboleita. Symbolikirjastossa on nyt iso määrä opastavia, kehottavia ja kieltäviä symboleja, joiden avulla saunaelämyksestä saadaan sujuva", toiminnanjohtaja Carita Harju Sauna from Finlandista kertoo.

Moni Suomessa matkaava turisti haluaa Sauna From Finlandin mukaan kokea aidon suomalaisen saunan. Ilman opastusta voi kokemus olla kuitenkin huono. Opasteiden tarkoitus on viestiä saunomistavoista ja siivittää kokonaisvaltaiseen saunomiselämykseen.

"Suihku- ja löylytiloista ei löydy henkilökuntaa, johon voisi pulmatilanteissa heti turvautua, joten selkeä ohjeistus lisää saunojan turvallisuuden tunnetta. Väheksyä ei myöskään voi elämyksellisyyttä, joka ilman opastusta voi jäädä puolitiehen", Harju sanoo.

Symbolien- ja ohjeiden suunnitteluprosessissa olivat mukana Sauna from Finlandin jäsenet Virkistysuimala Neidonkeidas Lohjalta ja Original by Sokos Hotels Helsinki. Opastus suunniteltiin vertailemalla kahta erilaista kohdetta. Näin varmistettiin, että niitä voidaan hyödyntää monenlaisissa saunaympäristöissä.