Suomessa suunnitellut pakkaukset ovat menestyneet maailman parhaiden pakkausten WorldStar-kilpailussa, jonka järjestää World Packaging Organisation (WPO). Kilpailun tuomaristo palkitsi WorldStarilla DS Smithin suunnitteleman perunapakkauksen ja Stora Enso Packagingin suunnitteleman jäätelöpakkauksen.

DS Smithin suunnittelema pahvinen perunoiden kuljetus-, myynti ja säilytyslaatikko on uudenlainen pakkaus perunoiden jakeluun ja myyntiin. Se korvaa paperiset ja muoviset pakkaukset ja suojaa tuotetta valolta. Pakkaus tarjoaa kauppiaille uudenlaisen tavan esitellä tuotetta ja erottuu muiden vastaavien tuotteiden pakkauksista. Pakkauksen ovat suunnitelleet tamperelaiset Jyrki Valkama ja Maarit Mäkinen.

DS Smithin mukaan suunnittelussa huomioitiin paitsi perunan paras säilyvyys valolta suojattuna, myös jätteen syntyminen, koko logistisen ketjun toimivuus, pakkauksen myyvyys ja kuluttajan tarpeet. Yhdessä asiakkaan Tuorekartano Oy:n kanssa ideoidussa lopputuloksessa perunat pakataan aaltopahviseen pakkaukseen, jossa niillä on tarvittavat ilmareiät ja jossa ne ovat valolta suojattuina. Pakkaus on mitoitettu niin, että se sopii jääkaapin hyllylle ja siitä voidaan juomapakkauksesta tutulla tavalla avata annosluukku, josta saadaan siististi tarvittava määrä perunoita. Tyhjänä pakkaus voidaan litistää ja kierrättää pahvinkeräyksessä uudeksi raaka-aineeksi.

Voittoisa pakkaus tuo perunan myyntiin uudella tavalla, sillä samalla kun se on kuluttajapakkaus, se toimii myös kuljetuspakkauksena, joka saapuu kauppoihin valmiiksi myyntilavoille pakattuna. Myöskään kuluttajan ei tarvitse pakata pakkausta erikseen kaupasta kotiin kuljettamista varten, sillä siinä on valmiiksi sisäänrakennettuna kantokahva.

Lontoossa pääkonttoriaan pitävä DS Smith on maailmanlaajuisesti toimiva pakkausalan yritys ja aaltopahvin valmistaja. Yhtiö keskittyy toiminnassaan innovatiivisten kestävän kehityksen mukaisten pakkausten suunnitteluun ja valmistamiseen. DS Smith toimii 37 maassa ja työllistää noin 31 000 henkilöä. Suomessa yhtiö toimii kuudella paikkakunnalla.

Litistettävä ja kierrätettävä irtojäätelöpakkaus

Toinen suomalainen WorldStar-voittajatyö on Stora Enso Packagingin suunnittelema irtojäätelöpakkaus. Pakkauksen käyttäjä Wanhan Porvoon Jäätelötehdas valmistaa 75 erilaista käsin valmistettua irtojäätelömakua. Perinteisesti irtojäätelöt pakataan muovisiin tai metallisiin astioihin, mutta uusi pakkaus on kuitupohjainen.

Uusi pakkaus voidaan toimittaa asiakkaalle litteänä, ja sen voi litistää käytön jälkeen uudelleen ja kierrättää. Pakkaus on aiempaa kevyempi, joten se tarjoaa säästöä kuljetuksissa. Jopa 95-prosenttisesti uusiutuvista materiaaleista valmistettu kartonkipakkaus myös suojaa jäätelöä sulamiselta entisiä paremmin.

WorldStar on vuosittain järjestettävä maailman pakkausjärjestöjen kilpailu, johon osallistui tällä kertaa yhteensä 319 pakkausratkaisua 35 eri maasta. Tuomaristo kokoontui Balilla Indonesiassa lokakuussa, ja palkinnot jaetaan 8.5.2020 Düsseldorfissa Saksassa.

Suomalaiset pakkausalan toimijat pääsevät mukaan maailman parhaiden pakkausten kilpailuun osallistumalla ensin pohjoismaiseen ScanStar -kilpailuun. ScanStarilla palkitut pakkaukset saavat osallistumisoikeuden WorldStariin. Suomessa molempia kilpailuja edustaa Suomen Pakkausyhdistys ry.