Parikymmentä perussuomalaisten kansanedustajaa kohautti tiistaina ilmoittamalla jättävänsä puolueen ja muodostavansa oman eduskuntaryhmän nimellä Uusi vaihtoehto. Osoite www.uusivaihtoehto.fi ei kuitenkaan ryhmälle kuulu.

Viestintäviraston verkkotunnusrekisterin mukaan osoite rekisteröitiin tiistaina klo 13.27 ja se kuuluu it-firma Onsight Helsingin toimitusjohtajalle Antti Roine elle. Kapinalliset kertoivat uuden ryhmän perustamisesta noin kello 13.

"Joo, minä sen rekisteröin juuri äsken", Roine vastaa Tivin puheluun.

Hänen mukaansa taustalla ei ole poliittista agendaa, vaan kyse oli koulutustarkoituksessa tehdystä tempusta.

"Ajattelin, että tämä on hyvä esimerkki koulutuksessa, hauska anekdootti jonka voi kertoa. Kyseessä on pieni juttu, joka maksaa noin 10 euroa ja vie vain pari minuuttia, mutta jää usein ihmisiltä huomaamatta", hän kertoo.

Roineen mukaan sivustolle ei ole tarkoitus laittaa mainoksia, uudelleenohjata sitä poliittisella taka-ajatuksella tai tehdä muuta kiusaa. Aikomuksena ei myöskään ole muuten rahastaa verkkotunnusta.

"Jos Soini soittaisi, niin kyllä varmasti suostuisin neuvottelemaan [tunnuksen myymisestä]."

Verkkotunnuksen varaaminen on pieni juttu, mutta se unohtuu usein myös firmoilta. Toinen moka on jättää tuotenimi tai firman nimi googlaamatta.

"Kun tässäkin oli 20 henkilöä mukana ja nimeä tuskin on ihan 1-2 minuutissa keksitty, niin luulisi että jollekin olisi tämäkin tullut mieleen", Roine kertoo. Hän kuitenkin pohtii, että kyseessä saattaa olla myös työnimi ennen varsinaisen puolueen nimen julkistamista.

Kun eduskuntaryhmän nimi kerrottiin, Onsightin henkilökunta päätti heti tarkistaa verkkotunnuksen tilanteen.

"Joku saattaisi rekisteröidä nimen vihamielisessä tarkoituksessa. Tämä on sellainen virhe, jonka korjaaminen voisi tulla kalliiksi, jos joutuisi vaikkapa vaihtamaan koko yrityksen nimen", Roine pohtii ilmiötä yleisellä tasolla.

Hän huomauttaa, että myös ryhmän ruotsinkielinen nimi Nytt alternativ oli edelleen vapaana.

"Kannattaa aina varmistaa domain eri kielillä sekä yleisimmillä .fi- ja .com-päätteillä".

Lähde: Tivi