Tätäkin lehteä kustantava Talentum on julkaissut maailman suurimman verkkokaupan Amazon.comin historiasta kertovan helppolukuisen kirjan.

Kirja kertoo, kuinka Amazon.comin perustaja Jeff Bezos on pitänyt kiinni unelmistaan ja toteuttanut haaveensa luoda jotain suurta ja menestyksekästä. Samalla hän on tullut rikastuneeksi hämmästyttävän paljon. Tässäkään tapauksessa onni ei ole tullut työtä tekemättä eikä omaa tuotetta voimakkaasti mainostamatta.

Kirjasta selviää hyvin pian, että Jeff Bezos on poikkeusyksilö. Hän menestyi koulussa, opiskeluissaan ja työssään jo ennen kuin hän päätti ryhtyä yrittäjäksi. Kirjan kirjoittajan Richard L. Brandtin kuvaukset Bezosin lapsuudesta antavat ymmärtää, että Bezosissa on autististisuuteen viittaavia piirteitä kuten monissa muissakin it-alalla menestyneissä yksinvaltaisissa yritysjohtajissa kuten edesmenneessä Steve Jobsissa.

Bezos oli jo lapsena kiinnostunut koneista ja laitteista ja saattoi uppoutua niiden maailmaan tuntikausiksi.

Amazon.comin ja meidän internetin käyttäjine onneksi Bezos on keskittynyt kehittämään Amazon.comin ja samalla verkkokauppojen käytettävyyttä. Niinpä me saamme nauttia ainakin Amazon.comissa siitä, että saamme ostettua tavaran tai kirjan vain yhdellä klikkauksella. Tämä yhden klikkauksen periaate on antanut nimen tälle kirjallekin.

"Klik" on kiinnostava kertaus siihen, kuinka luodaan suuryritys. Kliseisesti sanottuna vaikeudet on tehty voitettaviksi ja niiden voittamiseksi täytyy usein olla jääräpäinen. Ein sanojia riittää loputtomiin. Siten kun idea on muuttunut menestyksekkääksi liiketoiminnaksi, ein sanojat muuttuvat jees-miehiksi ja haluavat päästä osallisiksi. Silloin on aika rahastaa, ja senkin Jeff Bezos on onnekseen osannut.

Kirjan ainoa huono puoli on se, että sen kirjoittaja ei ole päässyt tai halunnut päästä haastattelemaan itse Jeff Bezosia. Olisi ollut mukava kuulla, mitä hän itse ajattelee uransa eri vaiheista ja miten hän näkee tulevaisuuden. Tästäkin huolimatta tämä kirja on lukemisen arvoinen.