Niitä alkaa olla kaikkialla, kun katsot tarkemmin. Pieniä mustia neliöitä, jotka koristavat mainosten kulmia. Jos katsot oikein tarkasti, neliöitä onkin useampia ja ne muodostavat yhdessä yhden isomman neliön. Ne ovat matriisikoodeja ja niiden suosio kasvaa Suomessakin koko ajan.

Yksi tuoreimmista matriisikoodiuskovista on Valio, joka on ujuttanut koodin Polar-juustojen uusiin paketteihin ja printtimainoksiin.

Tällä kertaa koodin tehtävä on viedä kuluttajat Valion tuottamille reseptisivuille, vinkkivideoille ja muuhun mobiilisisältöön mahdollisimman helposti. Valio käyttää quick response - eli qr -koodia, joka on yleisin matriisikoodeista.

Matriisikoodin lukeminen vaatii hieman ponnisteluja. Kuluttajalla pitää olla kännykkäkamera ja siihen ladattuna kännykässä koodin purkuun sopiva ohjelmisto. Käytännössä kuluttajan pitää ottaa kännykällään valokuva koodista, ja sen jälkeen puhelin avaa yhteyden internetiin ja kampanjasivustolle. Ei ihan yksinkertaista, mutta mahdollista.

"Yksinkertaisimmillaan matriisikoodi vain säästää mobiilikansalaista verkko-osoitteen naputtamisen vaivalta. Mainoskäytössä juuri tämä on sen ensisijainen tehtävä", sanoo Valion digital marketing manager Jussi-Pekka Erkkola.

Kiinnostus kännykällä skannattavia matriisikoodeja kohtaan on kasvanut, mikä tietää säpinää mainosalalle. Kuluttajat ja mainostoimistojen asiakkaat haluavat nyt elävää mobiilimainontaa ja matriisikoodi helpottaa printtikampanjan jatkamista verkossa.

Matriisikoodin käyttäminen pakkauksen ja mainoksen osana helpottaa kuluttajan tempautumista mainoksen maailmaan, mutta päärooliin koodeista ei ole.

"Koodilla helpotetaan uusia ideoita etsivien ihmisten elämää. Kokeilemme nyt, miten linkitys tuotteesta ja mainoksesta verkkoon onnistuu parhaiten. Asiakkaillamme on selvä kiinnostus verkkosisältöihin, ja nyt tutkitaan miten niiden käyttäminen tehdään riittävän helpoksi", Erkkola sanoo.

Valio on tehnyt hiljattain mittavan verkkopalvelu-uudistuksen, joten reseptisivut olivat koodilla linkittämistä vaille valmiina.

"Meillä mobiilisisältöä on ollut parin vuoden ajan. Muilla suomalaisilla yrityksillä ei oikeastaan ole ollut mobiilisisältöä eikä siten tarvetta koodeillekaan. Digitoimistot ymmärtävät niitä, mutta perinteiset mainostoimistot ovat aika hukassa netti- ja printtimainonnan yhdistämisessä."

Valion koodihanke on tehty Erkkolan mukaan suurimmilta osin omalla porukalla, joten kustannukset koodien ynnäämisestä pakkauksiin ja mainoksiin ovat jääneet vähäisiksi. Qr-koodilla höystettyjä Polar-printtimainoksia on ollut muutamia kappaleita Helsingin Sanomissa, HS:n Kuukausiliitteessä sekä parissa muussa sanomalehdessä.

"Koodien kautta tulleita kävijöitä on ollut satoja. Suunnittelemme lisäpalveluiden tarjoamista tulevaisuudessa mobiilin kautta varsinkin pakkauksiin liittyen", Erkkola sanoo.

Muitakin matriisikoodikokeiluja kotimaisessa markkinoinnissa on nähty.

Esimerkiksi Kiinteistömaailman asuntomainoksissa on ollut koodilinkki kohteen esittelysivuille ja Konebox korvasi kampanjassaan lehtimainoksen tuotekuvat matriisikoodeilla.

Atria lanseerasi vuodenvaihteessa palvelun, jossa broileripakkauksen koodi vie mobiilisaitille, josta voi lukea lisätietoa broilerinlihan alkuperästä.

Atria sai pyyhkeitä saman tien, koska koodi johtaa sivustolle, josta täytyy vielä erikseen klikata pakkauksessa lukevan tilan linkkiä. Lisäksi teksti on kännykkäruudulta tihrustettavaksi liian pientä. Sisällöstä saa irti tilan omistajien nimet sekä sen, mitä viljaa he viljelevät lihantuotannon tukena.

Matriisikoodien käytöstä mainonnassa on tulossa paitsi tunnettua myös salonkikelpoista.

Rkp:n presidenttiehdokkaan Eva Biaudetin kampanjassa matriisikoodeilla on oma osansa. Kampanjapostereissa ehdokkaan hahmon taustalla on kannattajien henkilökuvia.

Osassa mainoksia potretit on korvattu koodilla, jonka skannaamalla ruudulle avautuu Biaudetin kuva, äänestysnumero sekä kannattajan kirjoittama kehaisu verkko-pdf -tiedostona.

Tesco kaksinkertaisti nettimyyntinsä

Valion käyttämän digitoimisto Valven designer Kimmo Kuusisto uskoo mainonnan tuttujen sääntöjen pätevän koodeista kiinnostumisessakin: Jos koodin takana on mielenkiintoista, elämää helpottavaa tai elämyksellistä sisältöä, käsi hapuilee helposti kännykkää esille.

"Vaikkapa qr-koodin luomiseen menee viisi minuuttia eikä lisäarvonkaan tarvitse olla monimutkaista ja kallista tehdä. Parhaat ideat ovat sellaisia jotka helpottavat elämää ja lisäävät vapaa-ajan määrää", Kuusisto sanoo.

Forbesin vuoden 2011 parhaana digikampanjana palkitsema kauppaketju Tescon kampanja Etelä-Koreassa on juuri tätä. Tesco teki metroasemien mainostauluista suurikokoisia kaupan hyllyjä. Tuotekuva alla oli koodi, jonka skannaamalla pääsi verkkokauppaan ostamaan kyseisen tuotteen. Ostoskori tuotiin saman illan aikana kotiin.

"Vähän arvoisen ajan sai kulutettua vähän arvoisen tehtävän tekemiseen. Kampanjassa oli osattu miettiä juuri milloin ihmisillä on turhaa aikaa. Tescon nettimyynti yli kaksinkertaistui", Kuusisto sanoo.

Kun kuluttaja on saatu skannaamaan pakkauksen tai mainoksen koodi, hänelle tulisi tarjota mielekästä sisältöä. Minkälaista?

"Mobiilisivu voisi saada automainoksen elämään. Printissä ei näy autoa, vaan se näkyy vasta mobiilisivuilla niin, että printtimainoksen ulkoasu toimii taustana mobiilin animoidulle näkymälle. Yksinkertainen elämyksellinen idea. Ei tämän tarvitse olla rakettitiedettä", Kuusisto puhaltaa.

Kuusistoa on lämmittänyt myös Maybachin taannoinen printtimainos, jossa ei näytetty autoa ollenkaan.

Kampanjasivustolla näytettiin takapenkiltä iPhonella kuvattu video, joka näytti matkustajan silmin minkälaista maailman kalleimman auton kyydissä on matkustaa.

"Superkalliin auton ja lowbudgetvideon kontrasti oli todella mielenkiintoinen. Olen odottanut, että pääsen tekemään tällaisia kokonaisuuksia ja nyt meidän asiakkaammekin ovat heräämässä niihin."

Koodi kutoo mediat yhteen

Tamperelaisen Mediaportaan tekemässä Provinssirockin festarikampanjassa hyödynnetään myös sisällöltään tarkoituksellisesti puolitiehen jätettyä printtimainontaa. Mainospostikortissa on kuva peltomaisemasta, jonka keskellä on qr-koodi sekä kosketusnäyttöpuhelimen ääriviivat. Koodin skannaus ja puhelin kortin päälle, niin jo nuori naisihminen kirmaa kukkakedon läpi.

Mediaporras on käyttänyt qr-koodia myös tuoreessa Pramian luomuvodkamarkkinoinnissa Yhdysvalloissa. Pullon kauluksessa oleva koodi johdattaa drinkkivinkkisivulle. Vodka ei pilaannu nopeasti, mikä mahdollistaa kampanjan jatkumisen.

Mediaportaan toimitusjohtaja Juha Siirtola pohtii, että koodivetoinen mobiilimainonta lähentää mainostoimistoa ja asiakasta, sillä kampanjan elinkaari pitenee printtijulkaisua merkittävästi pidemmäksi. Siirtolan mukaan kuukausiin tai jopa vuosiin. Hän huomauttaa, että koodin sisällön tulee olla tästä syystä muokattavissa ja päivitettävissä.

"Koodin ei pidä viedä isoille verkkosivuille, vaan sisällön tulee olla mobiilioptimoitua. On huomioitava, että sivua katsotaan pieneltä ruudulta. Mihin tahansa koodi sitten viekin, sen täytyy olla helppoa ja nopeaa", Siirtola sanoo.