Verkkokauppa

Seija Holtari 12.6.2018 08:36

Pirkka-mysli maksaa kiinalaisessa verkkokaupassa 9 euroa – "Markkinointi on paremman näköistä ja monipuolisempaa kuin Suomessa"

Dave Tacon
Shanghaissa ­asuva Vanessa Yuan ­tilaa netin kautta usein ruokaa ravintoloista, mutta tällä kertaa Alibaban TMall-verkkokaupan lähetti tuo ­kotiin suomalaisia ruokatuotteita.

Talouselämän mukaan markkinointiin investoidaan Kiinassa enemmän rahaa kuin Suomessa, ja kampanjoinnin avulla myynti voi jopa viisinkertaistua.

Keskon Pirkka-kilomysli maksaa Alibaban TMall-verkkokaupassa häkellyttävät 69 juania eli yli yhdeksän euroa. Hinta on moninkertainen Suomeen verrattuna. Juuri myslistä on kuitenkin tullut ykköstuote Keskon ja Alibaban viime vuoden syyskuussa alkaneessa yhteistyössä, kertoo Talouselämä.

”Kiinalaisessa verkkokaupassa ei ole mitään järkeä, jos se ei ole kannattavaa liiketoimintaa jo pienillä volyymeillä. Tuotteiden hintapiste pitää asettaa oikein. Muuten tulee liian kallis seikkailu”, Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli kertoo Talouselämälle.

Kesko myy Alibaban verkkokaupan kautta omia Pirkka-tuotteitaan ja brändivalmistajien tuotteita. Mukana ovat nyt Fazer, Finnspring, Kaslink, Kiantama, Olvi, Paulig, Raisio, Robert’s ja Valio. Valikoima laajenee noin sataan tuotteeseen, ja mukaan on tulossa vielä uusia yrityksiä.

”Tämä on meille mieletön oppimisen mahdollisuus. Suomessa Kesko on suuri, mutta Kiinassa Kesko on startup. Tehdään, testataan, opitaan ja parannetaan. Riskejä on, mutta ne ovat rajallisia”, Ari Akseli sanoo.

Presidentti-kahvipaketti näyttää oudolta kiinalaiskeittiössä. Tee on vielä valtavirtaa, eikä monessa kodissa edes ole kahvinkeitintä. Länsimaista aamiaiskulttuuria levittävät erityisesti ulkomailla matkustaneet, opiskelleet ja työskennelleet.

Koska mysli, puuro ja kahvi eivät kuulu perinteiseen kiinalaiseen ruokapöytään, verkkokaupassa on oltava opastusvideoita niiden käyttöön. Videoilla hämmennetään puuroa, asetellaan marjoja lautaselle ja kaadetaan maitoa. Tuotteista ja ainesosista on tarkat tiedot. Tuoteturvallisuuteen liittyvät tiedot ovat tärkeitä, koska ruokaväärennökset ovat Kiinassa yleisiä.

”Markkinointi on suoraan sanottuna paremman näköistä ja monipuolisempaa kuin suomalaisessa verkkokaupassa. Siellä on tärkeää tuotteen esittely ja visualisointi, mutta myös miten tuotteesta kerrotaan tarinoita ja rakennetaan mielikuvia”, Akseli kuvaa.

Markkinoinnissa tuotteisiin liitetään mielikuvia Skandinaviasta. Yksi niistä ovat revontulet, sillä niihin liittyy paljon uskomuksia hyvästä onnesta. Kesko tavoittelee erityisesti kohderyhmää, joka on kiinnostunut terveydestä, alkuperästä, puhtaudesta ja länsimaisista tuotteista.

”Kerromme mitä tarkoittaa, että meillä on pitkä ja kylmä talvi. Sehän tarkoittaa, että tuhohyönteisiä on vähän. Niinpä myös torjunta-aineiden määrät ovat vain murto-osa Keski-Eurooppaan verrattuna. Avaamme myös sitä, että antibioottien käyttö on äärimmäisen vähäistä verrattuna moneen muuhun maahan”, Akseli selittää.

Markkinointiin investoidaan Kiinassa enemmän rahaa kuin Suomessa, ja kampanjoinnin avulla myynti voi jopa viisinkertaistua. Kesko on aloittanut markkinoinnin WeChat- ja Weibo-kanavissa, joita voi verrata länsimaisiin WhatsAppiin ja Twitteriin.

Järki pitää silti säilyttää.

”On tosi helppo polttaa paljon rahaa Kiinassa, jos lähtee väärällä skaalalla liikkeelle. Mittasuhteista huumaantuu helposti. Saisimme äkkiä kävijöitä esimerkiksi ostamalla kiinalaisia julkkiksia käymään meidän verkkokaupassa, mutta sille tielle emme ole lähteneet.”

Tuotteiden oikea hinnoittelu on olennaista. Katteiden pitää olla leveät, sillä siivunsa ottavat valmistajien lisäksi Kesko ja Alibaba, minkä lisäksi tuotteiden kuljetus- ja jakelukustannukset ovat suuremmat kuin kotimaassa.

Lue koko reportaasi Talouselämästä.

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?