Brändin tärkein tehtävä on ymmärtää omia ja potentiaalisia asiakkaitaan, DNA :n online-liiketoiminnan johtaja Kati Sulin sanoo. Analytiikkaan ja dataan liittyvät toimet voivat tukea tavoitetta, mutta toimistoille ja mainostajille jää edelleen avoimia kysymyksiä.

"Brändinäkökulmasta vaaditaan uutta osaamista, jotta voimme murskata eri lähteistä saamaamme dataa ja viedä sitä eteenpäin luovien toimistojen kanssa", Sulin kertoi keskiviikkona Mainostajien liiton seminaarissa.

Tilaisuuden tarkoituksena oli pohtia radikaaleja ideoita markkinointiviestintään. Sulin korosti näkemystä siitä, että kuluttajaryhmät ja maailma pirstaloituvat. Koko Suomea kohderyhmänään pitävälle brändille tilanne on haastava.

Brändin on ymmärrettävä asiakkaitaan, jotta palveluja voidaan kehittää huippuunsa. Asiakaskokemusta viilaamalla voi vaikeuttaa kilpailijoiden, eli Elisa n tai Sonera n mahdollisuuksia kaapata asiakkaita.

"Brändin tekemä markkinointiviestintä on vain osa palettia, jota tässä pyöritellään. Se on näkyvä osa ja toivottavasti toimii liimana brändin ja asiakkaan välillä", Sulin sanoo.

DNA toteutti erilaisia analytiikkaan liittyviä toimia alkuvuoden kampanjointiinsa liittyen. Asiakkaista opittiin paljon, mutta heidän tavoittamisessaan korostui yksi asia.

"Brändin tehtävä on ymmärtää liiketoiminnalle kaikkein potentiaalisimpia kohderyhmiä ja miettiä yhdessä kumppanien kanssa, kuinka heidät tavoitetaan, mutta hyvää sisältöä ei voita mikään."

Perinteinen ei tarkoita kuolevaa

Sulin myös muistutti puheenvuorossaan, että kaikkea kuluttajien toimintaa on vaikea linkittää markkinointitoimenpiteisiin. Sama ongelma on datan linkittämisessä myyntiin tai muihin liiketoiminnan mittareihin.

Pirstaloitumiseen liittyy myös medioiden hajautuminen. Some ei anna kaikkia vastauksia kuluttajien ymmärtämiseen.

"Olemme muna-kana-ongelmassa. Kuinka rakentaa kyvykkyyttä ymmärtää sirpaloituneen maailman kulutusta ja yhtä aikaa luopua turvallisista mediaratkaisuista, joista on aiemmin pystytty näyttämään johdolle, että kunhan laittaa panostuksia näihin medioihin, saa kaupan pyörimään."

"Kun perinteiset mediaratkaisut konvertoivat yllättävän hyvin, niistä on vieläkin vaikeampi luopua."

DNA:n Sulin toteaa, että maailma ei ole valmis.

"Ihmisten muutos on yksi asia, järjestelmän muutos on toinen. Sen lisäksi on paljon uuden luomista, joka vaatii investointeja. Näitä kaikkia teemme paljon, mutta emme ole vielä siellä", Sulin sanoo.