Tämän olisin halunnut luoda

Päivittäisessä säntäilyssään työn ja kodin välillä ihminen huomaa tämän tästä kaipaavansa sellaisia kilkkeitä ja taikakaluja, joilla jäsentäisi yhä massiivisemmaksi paisuvaa informaatio- ja aistiärsykkeiden kaaosta.

Esimerkkejä tällaisista näppäristä luomuksista ovat Reittiopas, Spotify, Cintiq tai vaikkapa arkisempi luonnoslehtiö kynineen.

Entistä mielenkiintoisemman asiasta tekee täyspäiväinen kuvitusten kanssa puljailu, missä pitäisi luovia kaiken sen (työhön ja omiin projekteihin liittyvän) luonnos-, valokuva- ja kuvamateriaalin keskellä, jonka kirjastointi ja hakeminen ei käy lainkaan yhtä kätevästi kuin raakatekstin.

Itse kullakin kollegalla lienee yhdessä tai toisessa piilossa se hiljalleen paisuva läjä luonnoksia, ideoita ja säästettyjä kuvia itselle merkityksellisistä asioista. Kaiken materiaalin selailu ja hahmottaminen sellaisenaan on kovin aikaa vievää ja kankeaa. Mutta katso ihmettä - tähänkin on osaava seppä valmistanut pienen taikakalun elämäämme helpottamaan!

XnView on turkasen kevyt ja ihmeen mukautuva ilmainen (ok, kaupallinen käyttö vaatii edullisen lisenssin hankkimista) open source -ohjelma kuvien katseluun ja pyörittelyyn sähköisessä muodossa.

Pelkkä noin 400 erilaisen kuvaformaatin hallinta on vasta kepoista alkua, sillä itse homman suola on dynaamisessa selaamisessa ja laajojen kokonaisuuksien läpikäynnin sutjakkuudessa. Pelkistettyyn tehokkuuteen uskovaa, pedanttia mieltä lämmittää suuresti XnViewiin hienosäätämäni kylmän askeettinen valopöytänäkymä: ruudun täyttävistä thumbnaileista voi silmäillä nopeasti läpi isojakin kokonaisuuksia, etsiä ja pyöritellä.

Yhdellä hipaisulla kuvat aukeavat viereiseen näyttöön haluttuine tietoineen, ne voi kopioida uuteen kansioon, lisätä tageja tai avata muihin ohjelmiin. Yksinkertaisen tehokkaaksi viritetyllä katseluohjelmalla käy läpi tuhansia kuvia vartissa, ja täysin satunnaisista kuvista koostuvia kansioita silmäillessä mieli assosioi eri aiheita ja tyylejä uudella tavalla.

Ja aina vain paranee: web-selaimeen voi taitava käsi asentaa Save to folder -sovelluksen, jolloin kaikki mielenkiintoinen ja hyödyllinen tallentuu suoraan oikeisiin alikansioihin. Samalla perusrakenne kansioineen pysyy mukautuvana ja tiedostoja on helppo siirrellä eri työasemien välillä töissä ja kotona.

Tällä pirullisen kätevällä välineellä voi kymmenien tuhansien kuvien joukosta hetkessä tarkistaa, miltä se kullalla koristeltu tiibetiläinen stupa näyttikään tai kuka olikaan se korealainen kuvittaja, jolla oli niin herkkä silmä väreille.