Plan International Suomi avaa tänään 29. marraskuuta kello 12 tavallisesta poikkeavan jouluikkunan. Ikkunassa on kiiltävien ja kauniiden joulupakettien sijaan esillä tavaroita, joilla poistetaan esteitä kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen koulutuksen tieltä. Helsingin Citycenterissä sijaitsevassa jouluikkunassa on myös kirjailija Riikka Pulkkisen runo sekä suomalaisten viestejä lasten oikeuksien merkityksestä.

Ikkunaan on koottu näytille asioita, jotka ovat tarpeellisia tyttöjen koulutien mahdollistamiseksi. Esimerkiksi kestokuukautissiteiden ansiosta tytöt voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana. Puhtaan veden avulla tyttöjen ei tarvitse oppimisen kustannuksella käyttää tunteja aikaa vedenhakumatkoihin.

Luova idea on Hasan & Partnersin suunnittelema, ja ikkunan visuaalisen ilmeen on suunnitellut kansainvälisesti tunnustettu taiteilija Leena Kisonen.

Black Fridayna esiteltävä ikkuna kannustaa aineettomiin lahjoihin

Koulutus on avainasemassa kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen elintason kohentamiseksi, mutta sen tiellä on monia käytännön esteitä. Maailmanlaajuisesti yli 130 miljoonaa 6–17-vuotiasta tyttöä ei pääse kouluun, usein köyhyyden ja syrjinnän vuoksi. Tyttöjen koulutus olisi kuitenkin yksi parhaista keinoista vähentää köyhyyttä.

Black Friday -päivänä avattava ikkuna on osa Plan International Suomen joulukampanjaa, jonka tavoite on herättää ihmisiä kulutusjuhlan keskellä pohtimaan valintojaan ja suuntaamaan kulutustaan aineettomiin lahjoihin.

”Paras lahja tytölle on koulutus”, sanoo Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Plan haluaa vuoden suurimman kulutusjuhlan aikaan kiinnittää huomiota siihen, kuinka tärkeää tyttöjen koulutuksen tukeminen on.

”Laadukkaan peruskoulutuksen saanut tyttö todennäköisesti avioituu ja hankkii lapsia vasta aikuisena, huolehtii omasta ja perheensä terveydestä ja sijoittaa ansionsa perheensä hyväksi. Hän myös tuntee oikeutensa ja pystyy toimimaan niiden toteutumiseksi”, Heinänen sanoo tiedotteessa.

”Koulun aloittaminen avasi maailman pienelle tytölle”

Jouluikkunassa nähdään erilaisten esineiden lisäksi kirjailija Riikka Pulkkisen ikkunaa varten kirjoittama runo.

"Hän juoksee metsän halki ilo hiuksissaan. Hän avaa oven ja haistaa kirjat: Tiedon ja Tulevaisuuden ja Unelmat sieraimissaan. Hän on onnekas, sillä tänäänkin hän saa oppia kuinka olla itsensä valtias ja vapaa."

Pulkkiselle kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen koulutus on erityisen tärkeä aihe, ja hän lähti kampanjan tukijaksi mielellään.

”Kirjoitin itse Nalle Puh -päiväkirjaani seitsemänvuotiaana päivää ennen koulun alkua: ’7 VIIKKOA OLEN JO ODOTTANUT ETTÄ PÄÄSISIN KOULUUN. LOPPU’", Pulkkinen muistelee tiedotteessa.

”Muistan, että koulun aloittaminen avasi maailman pienelle tytölle aivan uudella tavalla. Olen syksyn ajan saanut todistaa samaa tiedonjanon ja oivallusten kukkaan puhkeamista omassa tyttäressäni, joka aloitti esikoulun. Oppimisen oikeus merkitsee aivan kaikkea – ennen muuta vapautta. Siksi tähän kampanjaan osallistuminen tuntui suurelta kunnialta”, hän jatkaa.

Ikkuna on 3,6 metriä korkea ja 10 metriä leveä. Tänään avattava ikkuna on nähtävillä tammikuun kolmanteen päivään asti.

Näyteikkuna avataan yleisön nähtäville kello 12, ja Radio Helsinki tekee avajaispäivänä kello 13–17 suoran radiolähetyksen näyteikkunasta. Lähetyksessä muun muassa haastatellaan Riikka Pulkkista.