Tällä viikolla julistettu poikkeustila on poikinut jo ensimmäisen hack-tapahtuman nimellä ”Hack the crisis Finland”. Tähän kilpaan voi osallistua sattuneista syistä vain internetin kautta.

Kyseessä on 48 tunnin mittainen haaste viikonloppuna 20. maaliskuuta kello 12 alkaen, ja siinä keskeisessä roolissa oleva Helsingin kaupunki markkinoi sitä kärjellä ”Pystytkö sinä pelastamaan Suomen 48 tunnissa?”. Osallistujien toivotaan keksivän ”ideoita ja innovaatioita Suomen auttamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa kriisissä”.

Tapahtuman verkkosivu löytyy osoitteesta https://www.hackthecrisisfinland.com/ . Sivu on englanninkielinen, vaikka kotimaan pelastamisesta onkin kyse.

Osallistua voi niin yksin kuin joukkueena. Tapahtuman kysymykset on jaettu kolmeen luokkaan: pelasta henkiä, pelasta yhteisöjä ja pelasta yrityksiä. Aikarajan umpeuduttua tuomaristo valitsee mielestään parhaat ajatukset.

Helsingin kaupungin lisäksi järjestäjinä ovat muun muassa työ- ja elinkeinoministeriö, Business Finland sekä useat yritykset, esimerkiksi tapahtuman keksinyt The Ghost Company sekä Fujitsu ja Cisco.

The Ghost Companyn Jussi Tapio hahmottelee Helsingin kaupungin lehdistötiedotteessa kriisistä selviämisen vaativan, ”että kollektiivisesti mietimme, millä eri innovaatioilla ja tavoilla voimme auttaa maatamme tässä tilanteessa”. Hänen mukaansa ” jokaista yritystä, yhteisöä ja yksilöä tarvitaan apuun”.