Helsingin poliisilaitos näkyy tällä hetkellä kaupungin katukuvassa reaktiivisilla ulkomainoksilla.

Kotiväkivallan jäljet -kampanjan idea on, että mainos näkyy päivänvalossa tavallisena sisustuskuvana, mutta pimeässä taustavalo paljastaa kuvasta kotiväkivallan jäljet.

Kampanja-aika on 12.–25. joulukuuta, jolloin mainokset näkyvät 48 tuntia kestävinä "täsmäiskuina" alueilla, joista on tehty kotihälytys.

Ajankohta on tarkkaan valittu. Tarkoitus on vaikuttaa ennaltaehkäisevästi joulun alla lisääntyvään kotiväkivaltaan. Kampanjan tavoitteena on myös madaltaa kynnystä ilmoittaa ja puuttua perheväkivaltaan.

"Kotiväkivalta on pitkälti piilorikollisuutta. Tarkoittaa siis sitä, että siitä ei valitettavasti tehdä ilmoituksia", Helsingin poliisilaitoksen viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola kertoo M&M:lle.

"Syy, miksi kotiväkivalta halutaan nostaa tuolla tavalla, on että ihmiset oikeasti ymmärtäisivät, että jokaisen naapurissa voi sitä tapahtua. Että kaikki ei välttämättä olekaan kuin miltä näyttää", Hakola toteaa tavoitteista.

"Haluamme herättää ihmisiä ajattelemaan."

Hakola mukaan kyseessä on vielä maltillinen kampanja.

"Tekstimuodossa lähinnä todetaan, että väkivallan jälkiä ei voi pyyhkiä. Mainoksista ei haluttu sellaisella tavalla provosoivia, että vanhempien olisi tarvinnut sitä lapsille hirveästi ryhtyä selittämään. Aikuinen ymmärtää kyllä, mikä viesti on."

Hakolan mukaan kampanjapaikat on tarkkaan suunniteltu, eikä asuinalueita haluta alleviivata eikä leimata.

"Jokainen ihminen jokaisessa kaupunginosassa ymmärtää, että perheväkivaltaa ilmenee."

Ihmiset saattavat silti tulkita mainokset omalla tavallaan.

"Kaikkien ajatusmalliin ei ole mahdollista saada sopivaa kampanjaa", Hakola sanoo.

Palautetta on tullut Hakolan mukaan toistaiseksi hyvin vähän, mutta se on ollut vireeltään enemmän positiivista.

"Eräs palaute oli, että mainos ei provosoi, mutta pistää ajattelemaan. Se on ollut juuri se meidän tarkoitus."

Kampanjan on toteuttanut TBWA\Helsinki yhdessä ulkomainosyhtiö JCDecaux in kanssa pro bono -periaatteella.

"Jos luovalla työllä voi tehdä merkittävää asiaa näkyväksi, me haluamme olla mukana", TBWA\Helsingin innovaatioyksikön johtaja Juha-Matti Raunio kertoo toimiston motiiveista lähteä kampanjaan mukaan.

Raunion mukaan kampanja keskittyy ulkomainoksiin. Sosiaaliseen mediaan on tehty vain hieman kampanjaa tukevaa sisältöä.

"Kyseessä on perinteinen julisteilla toteutettu ulkomainoskampanja, joka nähdään usein melko hitaana massamediana. Halusimme tehdä tällä kertaa täysin uudella tavalla todella nopeatempoisen ja hyvin paikallisen kampanjan", Raunio kertoo.

Joku voisi ajatella, että tämän kaltaiset kampanjat ovat JCDecauxille hyvä keino testata uusia tekniikoita.

"Me lähestyimme heitä. Kun me kerroimme idean, he lähtivät mielellään mukaan mediakumppaniksi hyvän asian puolesta. Ulkomainonta on hyvä nopean tiedottamisen väline", Raunio sanoo.

TBWA\Helsinki lähestyi alun perin myös Helsingin poliisilaitosta kampanjaidealla, joka liittyi yhteiskunnan turvallisuuteen.

"Me olemme mukana, jos ihmisillä on hyvää tahtoa", Juha Hakola sanoo.

Helsingin poliisilaitoksella ei ole budjettia mainoskampanjoihin, joten tarjoutunut mahdollisuus oli tervetullut.

Hakola kertoo keskusteluja käydyn lähiväkivaltayksikön ja tutkinnanjohtajien kanssa ja viesti on ollut selkeä: Ihmiset kokevat edelleen, että kotiväkivalta kuuluu toisen yksityisyyteen, eikä siihen haluta puuttua.

"Me haluamme herättää pohtimaan, että kun epäilet sellaista tapahtuvan, niin se on oikeasti virallisen syyttäjän alainen rikos. Ainoastaan puuttuminen vaikuttaa", Hakola viestittää.