Poliisi kertoo tiedotteessaan, että toimitusjohtajapetosten määrä Suomessa on kasvanut kuluvana vuonna. Tänä vuonna on tehty jo 196 rikosilmoitusta epäillystä toimitusjohtajapetoksesta ja poliisin arvion mukaan yritykset ja muut rikosten kohteeksi joutuneet toimijat ovat menettäneet rikosten takia rahaa arviolta 4,2 miljoonaa euroa.

"Toimitusjohtajapetoksia on tehty Suomessa jo usean vuoden ajan. Aiemmin niitä on kohdistettu lähinnä suuriin ja keskikokoisiin yrityksiin, mutta viime aikoina myös erilaiset yhdistykset, kuten urheilu- ja muut harrastusseurat ovat joutuneet tällaisen toiminnan kohteiksi", rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Huijari tekeytyy esimerkiksi yrityksen toimitusjohtajaksi ja pyytää alaistaan sähköpostitse maksamaan tekaistun laskun rikollisen tilille.

"Erityispiirteitä huijaussähköposteissa ovat esimerkiksi kiire ja poikkeuksellisen suuri summa. Tyypillistä on myös se, että lähettäjä kertoo olevansa tavoittamattomissa ja toivoo, ettei häneen oteta yhteyttä laskuun liittyen", kuvaa rikoskomisario Matti Airaksinen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta.

Muuten poliisille ilmoitettujen tietoverkkorikosten määrät ovat viime vuosina pysyneet samalla tasolla. Identiteettivarkauksien määrässä on ollut kasvua ja nämä liittyvät valtaosin petoksiin, joissa rikolliset ovat käyttäneet hyväkseen toisen henkilön tai yrityksen yksilöityjä tietoja, muun muassa henkilötunnusta.

Poliisi muistuttaa, että netissä vaanivat edelleen virtuaalivaluutta- ja sijoitushuijarit, valheelliset nettirakkaat, tietojenkalastelijat, lasku- sekä kaikenlaiset kaupankäyntipetosrikoksiin pyrkivät rikolliset. Rikolliset kehittävät uusia ja sisällöltään vaikeammin havaittavia tekotapoja sitä mukaan, kun aikaisemmat tekotavat eivät enää tuota heille rikoshyötyä.

Poliisi toivoo saavansa ilmoituksen aina, kun kansalainen epäilee joutuneensa rikoksen uhriksi. Rahojaan uhri ei kuitenkaan voi enää toivoa näkevänsä.

"Ulkomailta käsin tehdyissä rikoksissa sekä tekijät että rahat jäävät yleensä kateisiin. Kotimaassa tehdyissä nettipetoksissa tekijät usein selviävät, mutta rahoja harvemmin saa takaisin", poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.