Ostin syksyllä muutamalla satasella F-Securen osakkeita. Viime viikolla möin osakkeet 80 prosentin voitolla. Olenko tyytyväinen? En tietenkään, koska nyt mieltäni kalvaa epäilys siitä, että F-Secure jatkaa nousuaan. Ehkä yhtiö on peräti uusi Nokia, johon vuonna 1991 tuhatkaksisataa markkaa sijoittanut ihminen oli keväällä 2000 hetken miljonääri.

Pörssi on pirun keksintö, enkä tarkoita nyt kvartaalitalouden kipupisteitä, vaan pörssin vaikutusta piensijoittajaan, joka alkaa hakea roposilleen huipputuottoa. Pörssi aiheuttaa riippuvuutta ja mädättää selkärangan, sillä piensijoittajan logiikka on kroonisesti tyytymättömän pikkulapsen logiikkaa.

Pörssi nostaa pintaan ihmisen alhaisimmat vaistot. Jos raha on tiivistettyä valtaa, pörssi on tiivistettyä ahneutta. Pörssissä on vain voittajia ja häviäjiä, plussia ja miinuksia. Ja ainoa arvo on raha.

Pörssi on kuin suuri Milgramin testi, jossa ihminen oppii pitämään järjestelmän logiikkaa ehdottomana auktoriteettinaan. Psykologi Stanley Milgramin klassisessa kokeessa koehenkilöille kerrottiin, että he olivat osallisina oppimista tutkivassa testissä ja heitä kehotettiin antamaan napista painaen sähköiskuja "opiskelijoille", jotka vastasivat kysymyksiin "väärin". Kolme neljästä koehenkilöstä jatkoi "sähköiskujen" antamista, vaikka "opiskelijat" huusivat tuskissaan ja näyttivät lopulta pyörtyvän.

Samalla tavalla pörssisijoittaja on oppinut, että pörssikurssi nousee, kun pörssiyhtiö innostuu rankaisemaan työntekijöitään. Sijoittaja painaa innoissaan sähköiskunappia ja rientää ostamaan ja nostamaan saneerausyhtiön osakkeita.

Huvittavimmillaan piensijoittaja on silloin, kun hän kehittää ahneudelleen korkealentoisia periaatteita. Kun paljastui, että Kimmo Sasi omisti ministeriaikoinaan aseteollisuusyhtiö Raytheonin osakkeita, hän totesi harrastavansa eettistä sijoitustoimintaa. Sasin mukaan Raytheonista teki eettisen se, että yhtiö valmisti ohjuksia, jotka osuivat täsmällisesti kohteisiinsa ja säästivät siviilejä.

Yhtä tyylikkääseen moraaliloikkaan ylsi tällä viikolla ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka esitti tekevänsä merkittävän yhteiskuntateon luopumalla UPM:n osakkeistaan - juuri kun niiden arvo on kolmen vuoden huipussaan.

Itse olen muuten ostanut osakkeita vain ja ainoastaan ammatillisesta mielenkiinnosta. Toimittajan on hyvä tietää, miten maailma toimii. Tähän tarkoitukseen pörssi on pirun hyvä keksintö.