Posti on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana HeSeta ry:n järjestämällä Helsinki Pride -viikolla. Kyseessä on kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma, jonka tarkoitus on muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta.

Noin 20 Helsingin keskustassa sijaitsevaa kirjelaatikkoa koristellaan viikon kunniaksi sateenkaaren väreillä. Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn kertoo, että koristeteipit pysyvät laatikoissa koko Pride-viikon ajan.

"Tänään teippasimme testilaatikot meidän pääkonttorimme sekä Postikeskuksen edessä. Kun virallinen Pride-viikko käynnistyy ensi maanantaina, teippaamme Helsingin keskustassa sijaitsevat kirjelaatikot", Jägerhorn kertoo M&M:lle.

Posti toimii tänä vuonna Pride-viikon virallisena tukijana. Kirjelaatikoiden teippaamisen ohella Postin henkilöstöjohtaja on puhumassa Pride Talk -tapahtumassa ensi viikon tiistaina.

Tapahtumaa varten perustamalleen kampanjasivustolle Posti tuo linkin tarinasoittimeen, jonka kautta voi kuunnella Tom of Finland -nimerkin takana olevan taiteilija Touko Laaksosen (1920-1991) kirjeenvaihtoa näyttelijä Ville Virtasen ääneen lukemana.

Kirjeenvaihto kattaa useamman vuosikymmenen 1940-luvulta aina 1990-luvun alkuun saakka. Laaksosen kirjeenvaihto oli ensimmäisen kerran esillä Postimuseon ”Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland” -näyttelyssä Tampereen Vapriikissa 6.9.2014–29.3.2015.

Hesetan ja Priden tämän vuoden teema on äänen antaminen yhteiskunnassa myös niille ihmisille, joiden ääni ei muuten yhteiskunnassa välttämättä vahvasti kuulu. Jägerhornin mukaan kirjelaatikoilla on ollut pitkän aikaa rooli siinä, että eri ihmiset ovat kirjeenvaihdon kautta saaneet oman äänensä kuuluviin.

"Siksi päätimme tuoda Touko Laaksosen kirjeenvaihdon uudelleen kuultavaksi tämän kampanjan yhteydessä. Nämä kirjeet tuovat esille ihmisen ilmiön takana. Ne ovat paikoin hyvin koskettavia mutta myös hauskoja. Olen itse kuunnellut kirjeitä junassa työmatkan aikana ja huomannut useamman kerran nauravani ääneen", Jägerhorn kertoo.

Kampanjaviikon aikana Posti järjestää myös Facebook-sivullaan postimerkkiarvonnan, josa voi voittaa vuonna 2014 julkistettuja Tom of Finland -postimerkkejä.

"Ne myytiin silloin maailmalla aika nopeasti loppuun. Niitä on nyt vielä jonkin verran saatavilla. Laitamme lisää postimerkkiarkkeja jakoon kampanjan kunniaksi."

Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo sekä näiden asioiden edistäminen ovat Jägerhornin mukaan Postille tärkeitä arvoja. Näiden arvojen edistäminen lähtee omasta henkilökunnasta.

"Tämä on meille arvopohjainen kannanotto, jolla ei ole mitään myynnillisiä tavoitteita. On suuri rikkaus, että myös Postin palveluksessa työskentelee keskenään erilaisia ihmisiä. Tämä teema on ollut meille jo pitkään tärkeä", Jägerhorn sanoo.

Helsinki Pride -viikko on järjestetty vuosittain vuodesta 2006 alkaen. Maanantain avajaisten lisäksi viikon aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, näyttelyitä sekä keskustelutilaisuuksia. Viikon huipentaa lauantaina järjestettävä läpi Helsingin keskustan kulkeva Pride-kulkue.