Box avataan 1. marraskuuta 2019. Kyseessä on Postin uusi avaus, jonka avulla se hakee entistä vahvempaa kasvua verkkokaupassa. Uudessa tilassa on muun muassa sovituskopit, jättimäinen pakettiautomaatti ja digitaalinen kioski. Box palvelee myös verkkokauppiaiden kivijalkakauppana ja Postin uusien digipalveluiden testitilana.

Verkkokauppa kasvaa voimakkaasti. Suomalaiset kuluttajat arvioivat ostavansa verkosta tulevaisuudessa enemmän kuin nykyisin. Postin tekemän tutkimuksen mukaan lähes viidennes suomalaisista arvioi ostavansa kaiken tai lähes kaiken verkosta jo vuonna 2025.

”Uusi Keskuskadulle avattava tila kuvaa hyvin verkkokaupan ja Postin historiallisen nopeaa muutosta. Verkko- ja vertaiskaupan kasvun vuoksi merkittävä osa postiasioinnista koskee pakettien noutamista ja lähettämistä”, Postin asiakaskokemus ja -kanavat -yksikön johtaja Kaisa Ilola kertoo tiedotteessa.

”Tämän vuoksi meidän on muututtava. Box on vastauksemme verkkokaupan kasvuun ja suomalaisten uusiin kulutustapoihin.”

Ostaminen murroksessa

Suomalainen ostaminen on murroksessa. Kivijalkakauppoja katoaa, mutta verkkokauppa kasvaa. Suomalaiset ostavat verkosta esimerkiksi elektroniikkaa ja tietotekniikkaa. Myös vaatteita hankitaan yhä enenevissä määrin niin verkko- kuin vertaiskaupan kautta.

Kuka tahansa Postin asiakas voi tilata ostoksensa Boxiin ja käydä noutamassa lähetyksensä sieltä esimerkiksi työmatkan tai ostostenteon lomassa. Boxin on tarkoitus tehdä verkko-ostosten nouto ja lähetys mahdollisimman helposti.

”Jos asiakas on tilannut verkkokaupasta vaatteita, hän voi sovittaa niitä saman tien paikan päällä. Jos vaatteet sopivat, erinomaista. Jos ne eivät istu, palautus onnistuu heti ilman turhaa lenkkiä kodin kautta. Myös muut lähetykset voi purkaa Boxissa saman tien ja jättää materiaalit meille kierrätettäviksi tai muiden käytettäviksi”, Ilola kertoo.

Box toimii Postin ja sen asiakkaiden kokeilutilana. Verkkokauppiaat saavat pitää Boxissa omia tilaisuuksiaan ja käyttää sitä tuotteidensa näyteikkunana.

”Box on kuluttajien lisäksi myös verkkokauppiaiden tila. Monelle suomalaisella ja ulkomaiselle verkkokauppiaalle Box tulee olemaan heidän kivijalkakauppansa Helsingin ytimessä. Verkkokauppiaat voivat pitää tilassa omia tapahtumiaan, järjestää pop up -tapahtumia ja myydä omia tuotteitaan tiloissamme. Näyteikkunamme ovat myös heidän käytössään.”

Boxissa testataan myös Postin omia digipalveluja. Esimerkiksi pakettien ja kirjeiden lähetys onnistuu uuden itsepalvelupäätteen avulla, jossa voi maksaa lähetyksen ja olla halutessaan videoyhteydessä Postin asiakaspalveluun. Itsepalvelupäätteitä testataan parhaillaan, koska niitä on tarkoitus käyttää jatkossa avattavissa OmaPosti-kioskeissa.

Tilassa työskentelee jatkuvasti Postin palvelumuotoilijoita. He suunnittelevat ja testaavat Postin digipalveluita, kuten OmaPosti-sovellusta yhdessä asiakkaiden kanssa.

Historian suurin rakennemurros

Postin strategiana on hakea kovaa kasvua paketti ja verkkokaupasta sekä logistiikasta.

Meneillään on koko Postin historian suurin rakennemurros. kuluttajien tarpeet muuttuvat, digitalisaatio lisääntyy, paperiposti vähenee kiihtyvällä tahdilla, pakettien määrä kasvaa ja kilpailu kiristyy.

Box kuvaa hyvin Postin muutosta. Yhä useampi asiakas asioi verkko- ja vertaiskaupassa.

”Kun rakennamme Postin tulevaisuutta, meidän on haettava kasvua yhä vahvemmin verkkokaupasta ja logistiikasta. Meidän on tärkeää pitää huolta siitä, että palvelumme ovat joustavia ja vastaavat paremmin asiakkaidemme nopeasti muuttuviin tarpeisiin”, Ilola kertoo.

Postin muutos näkyy myös sen tuloskehityksessä. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla 2019 ja pakettien määrä kasvoi ennätyksellistä vauhtia.

Vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla nähtiin myös historiallinen käänne. Postin koko liikevaihdosta paketti ja verkkokauppa sekä logistiikka toivat jo yli puolet.

Lue lisää: Posti kuoppasi Netpostin

Lue lisää: Marimekon viestintäjohtaja Piia Kumpulainen lähtee uudistamaan Postin viestintää