Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viime syksynä aloittaman Forgivemoji-kampanja huipentui tällä viikolla, kun presidentti Tarja Halonen poimi kampanjan keräämien yleisöehdotusten joukosta emojin, joka kuvastaa anteeksiantamista. Halosen valitsemassa emojissa on taustalla punainen sydän ja sen edessä kaksi kättä, jotka nostavat peukalonsa pystyyn. Tiedotteen mukaan emojissa korostuvat anteeksiantamisen positiivinen tunnepuoli ja rauhaa rakentava vaikutus.

”Olen seurannut huolestuneena keskustelukulttuurin polarisoitumista sekä Suomessa että maailmalla. Haluaisin nähdä etenkin digitaalisissa kanavissa käytävissä keskusteluissa nykyistä enemmän malttia, empatiaa ja kykyä myöntää omat virheensä. Emojit ovat nykyisin erottamaton osa ihmisten välistä viestintää ja siksi tarvitaan emoji, joka sanoo: annan sinulle anteeksi”, Halonen kertoo tiedotteessa.

Virallisessa emojivalikoimassa on yli 3000 erilaista symbolia, mutta toistaiseksi yksikään niistä ei kuvasta anteeksiantamista.

”Presidentti Halonen oli oikea henkilö valitsemaan voittajaehdotuksen. Anteeksiantamisen emojin on tarkoitus rakentaa siltoja ihmisten välillä, juuri niin kuin Halonen on tehnyt sekä presidenttikausillaan että myöhemmässä toiminnassaan”, kertoo Forgivemoji-kampanjan käynnistäneen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viestintäjohtaja Tuomo Pesonen tiedotteessa.

Emoji käyttöön aikaisintaan vuonna 2021

Kampanja herätti huomiota myös kansainvälisessä mediassa: siitä raportoivat muiden muassa BBC, The Guardian ja australialainen ABC. Sosiaalisessa mediassa kampanja tavoitti kansainvälisesti yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Nettiyleisön lähettämien satojen ehdotusten joukosta presidentti Halonen valitsi emoji-idean, jonka Forgivemoji-kampanja seuraavaksi toimittaa emojikatalogia hallinnoivalle Unicode-organisaatiolle.

”Suomella on vahva maine sekä kansainvälisenä rauhanrakentajana että tietotekniikan edelläkävijänä. Forgivemoji-kampanja yhdisti hienosti nämä kaksi suomalaista vahvuutta. Toivon, että mukanaoloni kampanjassa edesauttaa anteeksiantamisen emojin päätymistä osaksi virallista emojivalikoimaa”, Halonen sanoo.

Seuraavaksi Forgivemoji-kampanja laatii Unicoden vaatimukset täyttävän virallisen emojihakemuksen. Kriteerejä uudelle emojille ovat muiden muassa tarpeellisuus eli poikkeavuus nykyvalikoimasta, käytön odotettu laajuus ja tulkinnan selkeys.

Hakemuksen perusteella Unicode päättää, otetaanko anteeksiantamisen emoji osaksi emojivalikoimaa, jota organisaatio päivittää kerran vuodessa. Jos emoji pääsee osaksi Unicoden valikoimaa, eri laitevalmistajat ja palveluiden tarjoajat muokkaavat siitä omat versionsa, jotka ovat yleisessä käytössä aikaisintaan syksyllä 2021.