Sosiaalinen media

Ari Karkimo 14.1. 09:10 päivitetty 14.1. 09:31

Professori kamppaili Cambridge Analyticaa vastaan ja voitti: "Tätä ei pidä nähdä tarinan päätöksenä vaan alkuna"

Colourbox

BBC:n mukaan Cambridge Analytican emoyhtiö SCL Elections Ltd on saanut Britanniassa yli 16 500 euron sakot.

Cambridge Analytica teki bisnestä miljoonien ihmisten henkilökohtaisilla tiedoilla, jotka se keräsi Facebookin myötävaikutuksella. Ulkopuolisille tietoja annettiin, mutta asianosaisille itseä koskevien tietojen saaminen näyttää olevan paljon vaikeampaa.

BBC kirjoittaa, että Cambridge Analytican emoyhtiö SCL Elections Ltd on saanut Britanniassa yli 16 500 euron sakot. Kyseessä on maksettavaksi langennut uhkasakko, joka menee maksuun, kun Cambridge Analytica ei suostunut luovuttamaan pyydettyjä tietoja.

Amerikkalaisprofessori David Carroll oli kääntynyt Cambridge Analytican puoleen ja pyytänyt tietoja, joita hänestä oli kerätty. Jotakin annettiin, mutta professorin mielestä ei kaikkea. Niinpä hän lopulta kääntyi Britannian tietosuojavaltuutetun puoleen, kyse kun on brittifirmasta.

Tietosuojavaltuutettu käski antamaan tiedot tai yhtiö saisi sakot. Ei tullut tietoja, joten yhtiötä rangaistiin sakoilla.

Carroll on kommentoinut ratkaisua ihmetellen suuresti, miksi yhtiö ”antaa mieluummin kutsua itseään rikolliseksi kuin antaa tiedot”.

”Prosessi on ollut varsin monimutkaista pykälien vääntelyä kahdella mantereella. Toivottavasti tietojen saaminen on muille helpompaa tämän jälkeen”, hän toteaa.

Medialainsäädännön asiantuntija Paul Bernal Itä-Anglian yliopistosta kommentoi myös tapausta.

”Tämä on vain pieni sivujuonne suuremmassa Cambridge Analyticaan liittyvässä ongelmavyyhdessä. Tätä ei pidä nähdä tarinan päätöksenä vaan ennemminkin alkuna. Paljon muuta nousee vielä esiin erityisesti Facebookin roolista. Ja se on äärettömän paljon tärkeämpää kuin Cambridge Analytican osuus”, Bernal korostaa.

Brittien tietosuojavaltuutettu on jo sakottanut Facebookia 500 000 punnalla. Tuo on yhtiölle luonnollisesti tikkarirahaa, mutta suurin mahdollinen, jonka valtuutettu saattaa langettaa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö