Kansa pysyttelee kodeissaan, ja se näkyy teleoperaattorien mukaan verkkoliikenteessä. DNA kertoo havainneensa piikin puheluissa jo viime viikon torstaina. Puhelinliikenne kasvoi torstain ja sunnuntain välisenä aikana 40 prosentilla tavalliseen loppuviikkoon verrattuna, yhtiö tiedottaa.

”Emme kuitenkaan ole lähelläkään verkon ruuhkautumista puhelumäärien vuoksi”, DNA:n välitysverkkojen johtaja Ville Virtanen sanoo tiedotteessa.

DNA:n mukaan viikonlopun puhelumäärät olivat arkipäivien tasolla, kun tavallisesti viikonloppuna puhutaan kolmanneksen vähemmän. Vastaavan kasvun on havainnut myös Telia, jonka mukaan puhelinliikenne oli maanantaina 30 prosenttia edellismaanantaita korkeammalla.

Maanantaiaamuna dataverkossa havaittiin ilmeisesti etätyön vaikutus, kun mobiilidatan käyttö lisääntyi DNA:lla kolmanneksella verrattuna vastaavaan aikaan viikkoa aiemmin. Kiinteässä dataverkossa liikenne kasvoi vain kymmenellä prosentilla. Telian verkoissa dataa liikkui maanantain aikana 16 prosenttia enemmän.

Myös Telian mukaan verkot toimivat edelleen hyvin. Operaattorien mukaan dataliikenteen piikki painottuu iltaan, jolloin suoratoistopalveluiden käyttö lisääntyy.

”Suurin osa verkkojen kuormasta tulee liikkuvasta kuvasta eli suoratoistopalveluista ja tv-sisällöistä. Verkot kestävät nykyliikennettä hyvin perinteiseen ruuhka-aikaan eli iltaisin. Jos videoneuvottelut tai videon katselu lisääntyy päivällä, verkot kyllä kestävät senkin”, Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki puolestaan toteaa tiedotteessa.

DNA kertoo varanneensa verkkoihinsa paljon ylikapasiteettia, jotta verkko toimisi myös kovimman piikin aikana. Päivien lisääntynyt kuorma ei toistaiseksi siis riitä ylikuormittamaan verkkoja.

Telian Siiki kuitenkin varoittaa, että jos toimistotyöntekijät ja koululaiset alkavat käyttää kotoaan käsin paljon videoita, verkko voi alueellisesti kuormittua ja jossain voi ilmetä ruuhkia.

DNA kertoo varotoimenpiteenä hajauttaneensa verkkojensa hallintaa eri sijainteihin, jotta toimintavarmuus voidaan taata tilanteen pahentuessa. Operoinnin työntekijät on myös ohjattu etätöihin. Lisäksi varaosia on verkkoelementtien huoltamiseksi varastossa usean kuukauden tarpeiksi, Virtanen kertoo.

Operaattorien mukaan suurin pullonkaula dataliikenteessä ovat turvalliset VPN-yhteydet, joiden riittävyys kannattaa kunkin yrityksen tarkistaa.