Kiivas keskustelu lihasta näkyy ruokakaupoissa ja lihajalostamoilla.

Porsaan pihvien ja fileiden myynti on ollut K-ruokakaupoissa miinuksella viimeksi kuluneen puolen vuoden ajan, kertoo Kesko n osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen.

”Tämä kehitys ei ole mikään ohimenevä juttu. Punaisen lihan myynti tulee laskemaan ja siipikarjan myynti nousemaan”, Vuorinen kertoo.

Kotkan Lihamestarien jalostamoon lihakeskustelu on vaikuttanut suuresti. Lihateknikko Panu Eerola n mukaan jalostamolla koettiin tänä vuonna yrityksen rankin kevät.

”Lihakeskustelu on meillä kyllä ihan selvästi näkynyt. Tämä on ollut hyvin haasteellinen ja suoraan sanottuna jopa rankin kevät. On ollut todella vaikea saada kasvua”, Eerola kertoo.

Luonnonvarakeskus Luken ravintotaseen mukaan vuosittainen sianlihan kulutus henkilöä kohden alkoi laskemaan jo vuonna 2017. Silloin kulutus laski 33 kiloon, joka on kaksi kiloa vähemmän kuin sitä edeltävänä vuonna.

Uusi ravintotase julkaistaan ensi torstaina. Ruokakauppojen ja lihajalostamoiden myynnin perusteella uudessa ravintotaseessa sianlihan kulutus voi näyttää laskeneen entisestään.

Siipikarjan ja lihankorvaajien myynti kasvaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikön Liisa Valsta n mukaan suomalaisten kokonaislihankulutus on kuitenkin ollut nousussa. Kulutuksen lisäys näkyy kuitenkin vain siipikarjan lihan entistä suurempana kulutuksena.

”Lihankulutuksen muutokset ovat hitaampia kuin luullaan. Se mikä nousee on siipikarjan lihan käyttö. Aika paljon on syöty lihaa viime vuosikymmenet”, Valsta kertoo.

Siipikarjan myynti on kasvanut Vuorisen mukaan myös K-ruokakaupoissa. Myös lihaa korvaavien tuotteiden myynti on kasvanut 30 prosenttia puolen vuoden sisällä.

”Lihankorvaajatuotteiden kasvu hiipui loppuvuodesta 2018, kunnes markkinoille tuli jauhelihan korvaava muru. Se ajoi sen segmentin uuteen kasvuun. Kun tuotteiden määrä on edelleen aika rajallinen, niin aina kun uusia tulee markkinoille, ne tuovat kasvua”, Vuorinen kertoo.

Suomalaiset haluavat syödä kevyemmin

Vuorisen ja Valstan mukaan suomalaisten haluavat syödä aiempaa kevyemmin ja kestävämmin.

”Keskustelu ympäristöstä ja kestävästä ruokavaliosta on varmasti tullut jäädäkseen. Voi olla, että keskustelu syvenee vielä entisestään ja siihen tulee uusia näkökulmia. Ruokavaliomme muuttuu pikkuhiljaa hyvään suuntaan”, Valsta kertoo.

Ruokavaliomuutoksessa eturintamalla vaikuttavat naiset. THL:n vuonna 2017 tekemässä FinRavinto-tutkimuksessa havaittiin, että jopa 79 prosenttia miehistä söi punaista prosessoitua lihaa yli kulutussuositusten. Naisista vain 26 prosenttia söi punaista lihaa yli suositusten.

”Nuoret naiset näyttävät tässäkin asiassa olevan edelläkävijöitä. Näin oli myös 70-luvulla tuoreiden kasvisten syönnin lisäämisen kanssa”, Valsta kertoo.

Valsta kuitenkin jatkaa, että esimerkiksi kasvisvoittoisen ruokavalion lisääntyminen on lopulta alueellisesti painottuvaa.

”Jos ajatellaan kasvisvoittoisen ruokavalion suosiota ja kaikkea keskustelua sen ympärillä, niin todennäköisesti se on lisännyt innostusta ja parantanut tarjontaa. Meidän tutkimuksissa huomataan kuitenkin, että nämä on lähinnä pääkaupunkiseudun muutoksia. Koko maassa muutokset ovat aika hitaita.”