Helsingin Sanomissa julkaistu kansimainos Vaasan keskussairaalan suojelemiseksi herätti eilen kummastusta, sillä mainoksen graafinen ristimerkki muistutti vahvasti kansainvälistä suojamerkkiä, Punaista ristiä. Mainos on osa laajempaa, soteuudistuksen vaikutuksia kritisoivaa 12plus1-kampanjaa, jonka takana ovat Pohjanmaan kunnat ja Maakuntaliitto.

Voimakasta sanomaa levittävä punainen risti esiintyy kampanjan kuvituksessa mustalla pohjalla ja laastarilla varustettuna. Kuvituksessa on vain yksi ongelma: Punaisen ristin tunnuksen käyttö on tarkasti lailla säädeltyä Suomessa, se ei ole vapaasti käytettävä ensiavun tai sairaanhoidon merkki. Geneven sopimuksiin sitoutuneet valtiot omistavat merkin ja valvovat sen käyttöä kansainvälisesti.

Suomen Punaisen Ristin järjestöjohtaja Marita Salo moittii merkin käyttöä väärässä yhteydessä M&M:n haastattelussa. Vaikka laissa todetaan, että Punaisen ristin tunnusmerkillä tarkoitetaan punaista ristiä valkoisella pohjalla, myös sitä muistuttavien merkkien käyttö on kielletty, hän huomauttaa.

"Tässä on kyseessä hyvin paljon Punaisen ristin merkkiä muistuttava merkki. Tässä mainoksessa varmasti viitataan myös Punaiseen ristiin tunnusmerkkinä."

"Merkin oikeinkäytössä ei ole niinkään kysymys mistään organisaatiobrändin suojelusta vaan tunnusmerkin voiman suojelusta. Esimerkiksi konfliktitilanteissa merkki suojaa lääkinnällistä toimintaa tai avustustoimintaa, joten on tärkeää, että se tunnistetaan oikealla tavalla suojamerkiksi. Siinä mielessä harhaanjohtava käyttö on ikävää, vaikka tapaus ei täsmälleen täyttäisikään tunnusmerkin piirteitä."

Punaisen Ristin organisaatiolla on oikeus huomauttaa merkin väärinkäytöstä. Aiotteko puuttua 12plus1-kampanjan mainokseen?

”Aiomme. Lähestymme säännöllisesti Punaisesta Rististä aina, kun itse havaitsemme tai joku meille ilmoittaa tällaisesta havainnosta.

Otamme yhteyttä ja kerromme siitä, mikä merkitys Punaisen ristin merkillä on suojamerkkinä ja pyydämme kiinnittämään asiaan huomiota ja poistamaan merkin käytöstä väärässä yhteydessä. Nämä ovat myöskin tilanteita, joissa voimme jakaa informaatiota siitä, minkä vuoksi on tärkeää että Punaisen ristin merkkiä suojellaan."