Puolueiden vaalikampailu näkyy jo sosiaalisessa mediassa. Markkinointiviestintäkonserni Dentsu Aegis Networkin sosiaalisen median ja vaikuttajaviestinnän johtaja Heli Ruotsalainen sanoo, että puolueiden Facebook-mainosten määrä on ollut paikoittain jopa häkellyttävän iso.

Esimerkiksi vasemmistoliitolla oli viime viikon keskiviikkona Facebookissa peräti 51 julkaistua mainosta, joista osa poikkesi toisistaan vain hieman.

Mainoksista 50:ssä esiintyy puolueen puheenjohtaja Li Andersson . Yhdessä ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kritisoi Caruna -kauppoja.

Ruotsalaisen mukaan isoja kampanjoita varten mainoksista tehdään viisi versiota eri kohderyhmille.

Mainosten määrä ei tarkoita, että Facebook-mainontaan olisi satsattu valtava määrä rahaa.

”Ei kaupallisilla toimijoillakaan ole tällaiseen resursseja. Myös vihreillä on 23 mainosta Facebookissa, joten tykitys on nyt järjetöntä.”

Vasemmistoliitto sijoittaa markkinointiin varaamistaan varoista noin puolet sosiaaliseen mediaan ja verkkomainontaan.

Digitaaliseen ja kohdennettavaan mainontaan puolue laittaa noin 100 000 euroa 600 000 euron kampanjabudjetistaan.

Vasemmistoliiton politiikka- ja viestintätiimin vetäjä Touko Sipiläinen kertoo, että puolue ei ole luopumassa perinteisistä mediakanavista kuten printistä ja radiosta.

”Vaalipäivän ja -viikon mainontaa on printissä, se on vaalimarkkinoinnissa perinne. Uskon vielä yksittäisiin, keskustelua aiheuttaviin ulostuloihin ja niissä printti voi olla hyvä kanava. Tänäkin keväänä on nähty yksittäisiä stuntteja, jotka ovat olleet näkyviä.”

”Facebookissa meidän tavoittavuus on edelleen suurin, mutta Instagram kiilaa siihen kylkeen tiiviisti.”

Myös keskustan markkinointivaroista iso osa menee näissä vaaleissa verkkomainontaan ja sosiaaliseen mediaan.

Keskustan sosiaalisen median palveluista vastaava poliittinen suunnittelija Sonja Hällfors kertoo, että perinteisten medioiden käytöstä ei ole luovuttu.

Myös keskustan tärkeimpiä some-kanavia ovat Facebook ja Instagram.

Hällforsin mukaan vaalimainonta ei ole enää pakkautunut vaaleja edeltävään viikkoon.

”Koska ennakkoäänestäjien määrä kasvaa, vaaleja edeltävä lauantai ei ole enää yhtä tärkeä mainospäivä kuin aikaisemmin, vaikka se tärkeä edelleen onkin.”

Yksi viime vuoden puhutuimmista markkinointimuodoista on ollut vaikuttajamarkkinointi.

Vihreiden riveissä eduskuntaan pyrkii toimittaja, bloggaaja ja some-vaikuttaja Noora Shingler , joka tekee myös kaupallista some-vaikuttamista työkseen.

Hän mainostaa esimerkiksi vajaalle 12 000 Instagram-seuraajalleen Kärcherin höyrypesureita.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen pitää vaikuttajien mukaan tuloa luonnollisena jatkumona teknologian kehitykselle ja julkkisehdokkaille.

”Ei tässä sinänsä ole mitään uutta. Aina on ollut hyödyllistä, että ehdokkaat tunnetaan työnsä tai aktivisminsa puolesta. Opettajat ovat olleet menestyneitä ehdokkaita Suomessa, koska heillä on laajat kontaktit työnsä puolesta”, Miettinen sanoo

Dentsu Aegis Networkin Heli Ruotsalainen muistuttaa, että monet some-persoonat ovat mukana eduskuntavaaleissa, vaikka he eivät olisi ehdokkaita.

Esimerkiksi some-tähti Janni Hussi haastattelee Radisson Blu -hotelliketjun Vällyissä-nimisessä Youtube-sarjassa neljän eri eduskuntapuolueen eduskuntavaaliehdokkaita.

Artikkeli on julkaistu Kauppalehdessä 11.3.2019.