Venäjä

Laura Kukkonen 15.10.2014 13:52 päivitetty 4.2.2016 10:46

Putin allekirjoitti ulkomaalaista omistusta rajoittavan medialain - Osuu suoraan Sanomaan

Talouselämä
Venäjän presidentti Vladimir Putin

Useat Venäjällä toimivat mediayhtiöt ovat osittain ulkomaalaisessa omistuksessa. Laki pakottaa ulkomaalaiset yritykset rajoittamaan Venäjän-toimintojaan vuoden 2017 helmikuuhun mennessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kiistellyn lain, joka rajoittaa Venäjän median ulkomaisen omistuksen 20 prosenttiin, kertoo The Moscow Times.

Laki pakottaa monia suuria mediayrityksiä myymään tai lakkauttamaan Venäjän-toimintojaan helmikuun ensimmäiseen päivään mennessä vuonna 2017.

The Moscow Timesin omistaa Sanoma Independent Media, joka taas on osa suomalaista Sanoma-konsernia.

Sanoma Media Russia & CEE:n omistama Sanoma Independent Media omistaa osittain myös venäläisen talouslehden Vedomostin, joka kertoi lain valmistelusta 19. syyskuuta. Sanoma Independent Media on yhtiön omien sanojen mukaan Venäjän suurin kustannusyhtiö.

The Moscow Times kertoo, että laki runnottiin läpi alle kuukaudessa alalla toimivien yritysten vastustuksesta huolimatta.

Sanoma Media Russia & CEE julkaisee Venäjällä aikakauslehtiä ja sanomalehtiä sekä omistaa useita verkkosivustoja. Itä-Euroopan-yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 173,5 miljoonaa euroa, kun koko Sanoma Median liikevaihto oli 1,4 miljardia euroa.

M&M kertoi syyskuussa, että Sanoma on ilmoittanut luopuvansa toiminnoistaan Itä-Euroopassa. Tuolloin kerrottiin, että ulkomaalaista omistusta rajaava laki vaikeuttaisi Sanoman Venäjän-toimintojen myyntiä, koska alustavat ostajaehdokkaat ovat olleet ulkomaalaisia.

Useat Venäjällä toimivat mediayhtiöt ovat osittain ulkomaalaisessa omistuksessa. Sanoman lisäksi ainakin ruotsalainen Bonnier, yhdysvaltalaiset Condé Nast ja Hearst Corporation sekä saksalainen Axel Springer toimivat maassa.

Venäjä on The Moscow Timesin mukaan aiemmin rajoittanut median omistusta radion ja television osalta 50 prosenttiin. Aiemmat rajoitukset eivät koskeneet printtimediaa.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö