Muusikkojen liiton omistama Livelaboratorio on ostamassa Radio Helsingin liiketoimintaa. Radiokanavaa pyörittävän Kaupunkitarinat Oy :n hallituksen puheenjohtaja Tomi Ruotimo kuvailee ratkaisua luontevaksi.

"Radio Helsinki on tietyllä tavalla hyvin kaukana perinteisestä kaupallisesta radiosta. Olemme halunneet ottaa vastuuta sivistyksestä ja Helsingin kaupunkikulttuurista. Tämä yhtälö oli mahdoton niillä resursseilla, joita minulla oli käytössä", Ruotimo kertoo M&M:lle.

"On varsin luontevaa, että Tomi Ruotimoa merkittävästi isompi taho omistaa Radio Helsingin ja pyrkii jatkamaan samaa identiteettiä ja kulttuuriperimää, jota minäkin jatkoin ostaessani tämän Hesarilta."

Helsingin Sanomat myi Radio Helsingin brändin ja liiketoiminnan vuonna 2013.

"Vaikka siihen meni tolkuttomasti rahaa, energiaa ja ehkä jonkin verran myös harmaita hiuksia, niin oli se sen väärti, koska nyt kanava saa toivottavasti arvoisensa jatkon."

Ruotimo kertoo, ettei aio jäädä työskentelemään radiokanavan parissa, vaan keskittyy toisen yrityksensä, Houston Inc in pyörittämiseen.

"Päällimmäisenä on vilpitön ilo Radio Helsingin jatkon puolesta, koska vaihtoehto olisi oikeasti ollut aika kurja. Joko nopea kuolema tai jonkinnäköinen todella epätoivoinen viivytetty saattohoito,", Ruotimo arvioi.

Ostaja pelastaa ja kehittää

Osapuolet eivät paljasta kaupan hintaa ja korostavat, että tässä vaiheessa asiasta on solmittu esisopimus ja lopullisesta sopimuksesta neuvotellaan. Ruotimon mukaan kauppa aiotaan saattaa loppuun vielä ennen vuodenvaihdetta.

"Pyrimme mahdollisimman nopeaan kaupantekoon", Ruotimo sanoo. "Jumppa on loppusuoralla, mikä on helpottavaa."

Kaupunkitarinat-osakeyhtiön liikevaihto oli viime vuonna 810 000 euroa ja tappio 330 000 euroa. Ruotimo kertoi Imagelle syyskuussa, että yhtiöllä on 200 000–300 000 euron velat. Hän kertoo sijoittaneensa pelkästään kevään aikana omia rahojaan 50 000 euroa.

Muusikkojen liiton omistaman Livelaboratorion hallituksen puheenjohtaja Ahti Vänttinen kertoo M&M:lle sähköpostitse, että sopimuksen taustalla on "kohtalaisen kattava selvitystyö ja pitkät neuvottelu". Selvittelyjen jälkeen osapuolet päätyivät siihen, että "liiketoimintakauppa olisi ainoa mahdollisuus pelastaa Radio Helsinki".

Mistä rahat radiokanavan pyörittämiseen tulevat?

"Pidemmän päälle tulorahoituksesta luonnollisesti, mutta toiminnan kehittämiseen omistaja tekee tarpeelliset satsaukset", Vänttinen kertoo.

Mitä Radio Helsingin noin 200 000-300 000 euron veloille tapahtuu?

"Ne jäävät myyjäyritykseen, joka käyttää kauppahintana saamiaan varoja velkojen maksuun."

Miten aiotte saada Radio Helsingin pyörimään kannattavasti?

"Toiminnan uudistamisella sekä pitkäjänteisellä kehittämisellä ja innovoinnilla."

"Lähtökohtamme eivät myöskään ole pelkästään liiketoiminnalliset, vaan suurelta osin kulttuuriset. Toki kulttuuri voi olla hyvää liiketoimintaa sitten kun toiminta onnistuu."

Vänttinen kuvailee Radio Helsingin olevan eräänlainen kaupunkikulttuurin ikoni, jota muusikot halusivat lähteä kehittämään.

"Radio Helsinki on harvoja (ellei ainoa) "formaattivapaa" radio, jossa soi monipuolinen musiikki ja joka toimii myös erityisesti elävän musiikin markkinointikanavana", Vänttinen kertoo sähköpostitse.

Livelaboratorio pyörittää vastikään avattua musiikkiklubia G Livelabia, joka tuo synergiaa myös radiokanavan suunnalta.

"Tulevaisuudessa teemme tietysti radioon livetuotantoja ja alamme testata uudenlaisia sähköisiä palveluja. Yhtiön tarkoitus on nimenomaan toimia laboratoriona uusille musiikkialan konsepteille, ja se tässäkin on perimmäisenä tarkoituksena", Vänttinen kertoo.

Artikkelia muokattu. Livelaboratorion omistaa Muusikkojen liitto.