Sanoma-konsernin Nelonen Media an kuuluva Radio Rock haluaa kannustaa kaikkia musiikinharrastajia ja muusikoita kerääntymään lauantaina 17. elokuuta soittamaan rockia Helsingin kaduille. Rock kuuluu kaduille -tapahtuman tarkoituksena on ”muistuttaa, että rock on osa musiikillista peruskalliotamme ja sopii hyvin esitettäväksi mitä erilaisemmilla instrumenteilla”.

”Meidän mielestämme kaikki musiikki on hyvää, mutta rock-musiikki erityisen hyvää. Suomi on tunnettu rock-maana ja haluamme tällä katurock-tempauksella osoittaa, että rock sopii rytmittämään kaikkia vuodenaikoja”, Radio Rockin toimituspäällikkö Juha Kortelainen sanoo tiedotteessa.

Rock kuuluu kaduille on avoin kutsu kaikille suomalaisille ja kansainvälisille muusikoille ja musiikin harrastajille. Kampanjan järjestäjät toivovat, että erityisesti Metallican Enter Sandman -hitti soisi mahdollisimman monien katusoittajien esittämänä kello 14–16, jolloin kuvausryhmät kiertävät Helsingin ydinkeskustassa.

Vuonna 1991 ilmestynyt Metallican Enter Sandman on valittu päivän teemakappaleeksi suuren, sukupolvia yhdistävän suosionsa ja kitarariffinsä tunnettuuden takia.”Kannustamme ihan kaikkia Suomen katumuusikoita tai kotimuusikoita kerääntymään yhteen tuona päivänä soittamaan rockia ja erityisesti Enter Sandmania Helsingin kaduille. Toivomme, että useampi katumuusikko soittaisi kimpassa, tyylejä ja instrumentteja sekoittaen. Tämä on omiaan synnyttämään uudenlaisia yhteisöllisiä ja positiivisia elämyksiä niin muusikoille kuin yleisöllekin. Uskon, että Helsingissä voidaankin kokea Enter Sandmanin eräänlainen maailmanennätys”,Kortelainen sanoo.

Helsinki ei vaadi katumuusikoilta lupia

Helsinki on katumuusikoiden suosiossa, sillä kaupunki ei edellytä viranomaislupia kaduilla musisointiin. Kadulla musisoivien yksityishenkilöiden ei ole tämän vuoden alusta lähtien tarvinnut myöskään hakea Teostolta musiikinesityslupaa. Kadulla musisointi onkin Helsingissä niin suosittua, että esiintymispaikoista joutuu vilkkaina päivinä kilpailemaan.

Metallicaa edustava Creeping Death Music -kustannusyhtiö on antanut luvan käyttää James Hetfieldin, Kirk Hammetin ja Lars Ulrichin säveltämää ja sanoittamaa Enter Sandman -kappaletta katurock-päivästä kuvattavaa videota varten.

Vaikka Rock kuuluu kaduille -tapahtumavideo kuvataan Helsingissä, katumuusikoita kautta maan kannustetaan jakamaan videoita ja kuvia päivän esityksistään omissa sosiaalisen median kanavissaan #rockkuuluukaduilleja @radiorocksuomi -tunnisteilla, jolloin kaikkialta on mahdollisuus päästä mukaan Enter Sandman -taltiointiin.

”Hyvä ja hyvin esitetty musiikki levittää ympärilleen iloa ja on omiaan rakentamaan positiivista Suomi-kuvaa näin kuumimpana matkailusesonkina. Helsinki on tehnyt paljon elävän kaupunkikulttuurin mahdollistamiseksi, ja me haluamme kannustaa kaikkia instrumenttiensa ammattilaisia ja musiikinharrastajia hyödyntämään nämä mahdollisuudet kutsumalla soittajat tunnetun rock-klassikon pariin”, Kortelainen sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että vaikka onkin kyse rockista, Helsingin ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti ääntä ei saa kadulla soittaessa vahvistaa sähköisesti ulkoista virtalähdettä käyttäen.

Sanoma Media Finland in oman Radio Rock -tiimin kanssa Rock kuuluu kaduille -tempauksen takana ovat mainostoimisto 358 ja viestintätoimisto Wolfcom. Radio Rock Enter Sandman -videon taltioi ja editoi Skål Helsinki, ja still-kuvat ottaa Pekka Mustonen.

358:n art director Antti Salminen ja sisältömarkkinointistudion vetäjä Ale Lauraéus kertovat raskaan musiikin ystävinä odottavansa tapahtumaa innolla ja toivovansa, että mukaan Helsingin kaduille tempautuu mahdollisimman paljon erilaisia esiintyjiä levittämään rockin ilosanomaa.

”Saatiin mahtava porukka markkinointiviestinnän ammattilaisia kasaan tempausta tekemään ja moni asia loksahti tässä paikoilleen. Luvassa on toivon mukaan hyvää sisältöä ­– satoi tai paistoi, soikoon rock!” he kommentoivat tiedotteessa.