Uudet koronarajoitukset näkyvät varsinkin ravintoloissa maanantaista 1. kesäkuuta lähtien. Myös joukkoliikenteessä aletaan siirtyä vähitellen kohti normaalia, mutta esimerkiksi VR:n vuorot eivät palaudu normaaleiksi vielä maanantaina.

Ravintolat saavat vihdoin avata ovensa muutenkin kuin take away -myyntiin kesäkuun alussa. Silloin tulevat voimaan uudet koronarajoitukset, joita koskevan lain tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti perjantaina.

Rajoitusten mukaan ravintolat voivat olla alkuvaiheessa auki kello 6–23 välisenä aikana ja alkoholijuomien anniskelu on mahdollista kello 9–22 välisenä aikana.

Asiakkaita ravintolat saavat ottaa sisään vain puolet lupiin kirjatusta asiakasmäärästä. Rajoitus ei koske ulkoterasseja.

Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka. Asiakas saa noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä, mutta ei annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi buffetpöydästä.

Ravintolat puolestaan velvoitetaan noudattamaan hygieniaan liittyviä erityisiä vaatimuksia ja huolehtimaan asiakkaiden välisistä riittävistä etäisyyksistä.

Ravintoloiden uusia rajoituksia koskeva väliaikainen lakimuutos on voimassa lokakuun loppuun asti.

Junaliikenne vilkastunee vähitellen

VR odottaa matkustajamääriensä vähitellen kasvavan kesällä.

Vuorojen osalta VR alkaa palata lähes normaaliin tilaan vasta 15. kesäkuuta. 1. kesäkuuta vuoroihin ei vielä tule muita muutoksia kuin että Turku satama -käynnit lisätään osaan junavuoroista.

1. kesäkuuta VR kuitenkin avaa odotustilat seuraavilla asemilla: Mikkeli, Hyvinkää, Järvenpää, Kemijärvi, Kolari, Oulainen, Parkano, Siilinjärvi, Toijala, Jämsä, Kannus, Kauhava, Lapua, Iisalmi, Karjaa, Kokkola, Pori ja Ylivieska. Odotustilat ovat olleet keväällä suljettuna koronan vuoksi.

Rautatieasemien palvelupisteistä Helsingin päärautatieaseman ja Tampereen palvelupisteet avaavat ovensa vasta 8. kesäkuuta.

Junien ravintolapalvelut puolestaan valmistaudutaan avaamaan kesäkuun puolivälissä, kun junaliikenne palaa lähelle normaalia, viestinnästä kerrotaan. Tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan myöhemmin.

Vielä perjantaina VR:n matkamäärät olivat kaukoliikenteessä noin 80 prosenttia normaalista ja VR:n omassa lähiliikenteessä 70 prosenttia normaalista.

”Olemme valmistautuneet liikenteen vilkastumiseen viestimällä aktiivisesti asiakkaillemme siitä, miten me teemme junamatkustamisesta mahdollisimman turvallista ja miten asiakkaat voivat matkustaa mahdollisimman vastuullisesti junalla”, kerrottiin VR:n viestinnästä.

”Olemme muun muassa siirtyneet junasiivouksessa desinfioiviin pesunesteisiin, tehostaneet kosketuspintojen siivousta ja hankkineet tehokkaan desinfiointilaitteen.”

Yhtiö on julkaissut ohjeet koronan torjuntaan myös asiakkailleen verkkosivuillaan.

Pääkaupunkiseudulla HSL kertoo omassa koronatiedotteessaan, että bussiliikenteessä on siirrytty kesäaikatauluihin ja metrojen ja raitiovaunujen vuoroväli on harventunut. Viikonloppujen yöbussiliikennettä ei ajeta, eikä Suomenlinnan lautan liikennettä tihennetä kesäkaudelle.

HSL:n liikenteessä bussinkuljettajat eivät myy lippuja asiakaskontaktien vähentämiseksi. Voimassaoleva matkalippu tulee näyttää kuljettajalle kyytiin astuttaessa. HSL-kortilla matkustettaessa kausilippua tulee näyttää kortinlukijalle tai ostaa kortinlukijalla arvolippu.

Muu HSL:n lipunmyynti toimii normaalisti, yhtiö kertoo.

Suomen hallitus linjasi perjantaina 29. toukokuuta, että kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita eikä esimerkiksi matkusta sairaana.

Ulkomaille matkustamista hallitus ei edelleenkään suosittele muuten kuin välttämättömistä syistä.

Kokoontumisrajoitus loivenee, julkisia paikkoja auki

Kokoontumisrajoitus lievenee Suomessa 1. kesäkuuta 10 hengen rajoituksesta 50 henkeen, linjasi hallitus jo vapun jälkeen. Yli 500 hengen yleisötapahtumat on edelleen kielletty heinäkuun loppuun saakka.

Kesäkuun alussa avataan myös asteittain muun muassa valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

50 hengen kokoontumisrajoitusta sovelletaan hallituksen mukaan julkisten kokoontumisten lisäksi myös yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa.

Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten huvipuistojen, eläintarhojen, kirjastojen ja elokuvateattereiden osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta.

Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan hallituksen mukaan käynnistää 1. kesäkuuta alkaen erityisjärjestelyin.

Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi, ja suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen.