Kuluttajansuojalaki

M&M 2.3.2016 13:19 päivitetty 3.3.2016 15:40

Raju linjanveto: Urheiluliikkeet eivät saa mainoksissaan verrata näitä hintoja - mukana XXL, Intersport, Stadium...

Karoliina Paavilainen

Urheiluvälineliikkeet eivät jatkossa saa markkinoinnissaan verrata tarjoushintojaan ohjevähittäis- ja suositushintoihin.

Harhaanjohtaville hintatiedoille urheiluvälineliikkeissä yritetään saada loppua.

Kuluttaja-asiamies kertoi tiedotteessaan keskiviikkona, että se on sopinut kymmenen Suomessa toimivan urheiluvälineliikkeen kanssa, että ne eivät enää jatkossa markkinoinnissaan vertaile tarjoushintojaan ohjevähittäis- ja suositushintoihin. Näin varmistetaan, että tarjousten markkinointi ei ole harhaanjohtavaa.

Kuluttaja-asiamies on muistuttanut yrityksiä myös tarjous- ja alennusmyyntimarkkinointia koskevista säännöksistä.

Kuluttaja-asiamiehen ja urheiluvälinealan tapaamisen taustalla on markkinaoikeuden marraskuussa antama päätös, joka koskee urheiluvälineliike XXL Sports & Outdoor Oy:tä. Markkinaoikeus kielsi kuluttaja-asiamiehen vaatimusten mukaisesti XXL:ää vertaamasta markkinoinnissaan tuotteensa myyntihintaa suositusvähittäishintaan, jos kyseinen hinta ei vastaa yleisesti muiden vähittäismyyjien samasta tuotteesta perimää hintaa.

Lisäksi markkinaoikeus kielsi XXL:ää esittämästä markkinoinnissa perätöntä väitettä siitä, että tarjoustuote on tarjolla tietyllä hinnalla vain lyhyen rajoitetun ajan, vaikka samaa tuotetta myydään samaan hintaan tarjousajan jälkeen.

Ohjevähittäishinnan ja suositushinnan käyttö on sallittua vain, jos muut vähittäismyyjät ovat yleisesti perineet samasta tuotteesta kyseistä hintaa. Yrityksen pitää myös pystyä todistamaan tämä. Asiasta on kuitenkin käytännössä yleensä mahdotonta esittää riittävää näyttöä.

XXL:n lisäksi muillakin urheiluvälineliikkeillä on ollut vertailuhinnoissaan korjattavaa. Harhaanjohtavat vertailuhinnat aiheuttavat kuluttajille taloudellisia menetyksiä, kun kuluttajien huomiota ei kiinnitetä lopulliseen myyntihintaan vaan tekaistun alennuksen suuruuteen.

Ohjeistuksen hinnoittelusta ovat saaneet seuraavat liikkeet: Budget Sport, Erätukku, Intersport, Partioaitta, Retkitukku, Scandinavian Outdoor, Sportia, Stadium, TopSport ja XXL.

Kuluttaja-asiamies ei ole pitänyt tarkoituksenmukaisena viedä XXL:n lisäksi myös muita urheiluvälineliikkeitä yksitellen markkinaoikeuteen, vaan on liikkeille järjestämässään tapaamisessa ilmoittanut odottavansa kaikkien alan yritysten toimivan jatkossa markkinaoikeuden XXL:ää koskevan päätöksen mukaisesti.

Tapaamisessa sovittiin myös, että urheiluvälineliikkeet eivät enää jatkossa käytä markkinoinnissaan vertailuhintana ohjevähittäis- ja suositushintoja. Lisäksi yrityksille kerrattiin myös muita alennus- ja tarjousmarkkinointiin liittyviä sääntöjä, kuten alennusmyyntien kestoa ja toteutustapoja.

Kuluttaja-asiamies käsittelee aihetta myös tänään ilmestyvässä blogikirjoituksessaan.

Lähde: Talouselämä

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö