Torstaina läpi mennyt vero rokottaa 3 prosenttia teknologiajättien Ranskassa tekemästä liikevaihdosta, uutisoi BBC.

Vero koskee teknologiayrityksiä, joiden liikevaihto on maalimanlaajuisesti yli 750 miljoonaa euroa ja Ranskassa vähintään 25 miljoonaa euroa.

Vero iskee muun muassa yhdysvaltalaiseen GAFA-nelikkoon, johon kuuluvat Google, Amazon, Facebook ja Apple. Ranska on kertonut haluavansa suitsia monikansallisten jättien harjoittamaa verokikkailua.

Ranska on arvioinut, että vero tuottaisi jo vuoden 2019 aikana noin 400 miljoonaa euroa. Veron kerrotaan koskevan noin 30 yritystä, joista suurin osa on yhdysvaltalaisia. Mukana on lisäksi kiinalaisia, saksalaisia, espanjalaisia ja brittiläisiä yhtiöitä.

Yhdysvallat ei uudesta verosta ilahtunut. Presidentti Donald Trump on jo ehtinyt käynnistää tutkinnan siitä, syrjiikö lainsäädäntö kohtuuttomasti amerikkalaisyrityksiä. Tutkinnan seurauksena Trump saattaisi iskeä takaisin asettamalla puolestaan ranskalaisyrityksille ylimääräisiä tuontitulleja

EU kaavaili vuonna 2018 koko unionin laajuista sopimusta ulkomaalaisten teknologiajättien verottamisesta. Uudistusta ei kuitenkaan saatu aikaiseksi, joten Ranska päätti toimia omin päin.

Tällä hetkellä teknologiajätit eivät juurikaan maksa veroja sellaisiin maihin, joissa niillä ei ole toimitiloja. Konttorit perustetaan tarkkaan harkiten sellaisiin maihin, joissa veroja joudutaan maksamaan mahdollisimman vähän.

EU-komission arvion mukaan perinteisten yritysten veroprosentti on noin 23, mutta teknologiayhtiöiden kohdalla verosiivu on vain 8–9 prosenttia – osa ei maksa veroja ollenkaan.

Ranska on ollut Euroopan unionin jäsenmaista innokkaimpia laittamaan teknologia-alan jättiyritykset ojennukseen.

Maan parlamentin alahuoneessa meni tällä viikolla läpi laki, joka velvoittaa hakukoneet ja sosiaalisen median palvelut puuttumaan vihapuheeseen vuorokauden sisällä sen havaitsemisesta. Rikkomuksista olisi seurauksena isot sakot ja mahdollisesti jopa vankeutta.