Media

Anu Haapala 17.3.2014 11:46 päivitetty 4.2.2016 10:39

Rapport tekee lukijasta journalistin toimeksiantajan

Colourbox

Joukkorahoitustyökalun avulla lukija valitsee itseään kiinnostavan juttuidean ja maksaa sen toteuttamisesta toimittajalle, jonka jutun hän haluaa lukea.

Huhtikuussa avattava joukkorahoitustyökalu Rapport haluaa kääntää perinteisen journalismin toteutusmallin päälaelleen.

Työkalun avulla lukijasta tulee toimittajan toimeksiantaja. Hän voi valita listalta itseään kiinnostavan juttuidean ja maksaa sen toteuttamisesta toimittajalle, jonka tekemän jutun hän haluaa lukea.

Sijoitettu summa voi olla viisi tai viisisataa euroa - juuri sen verran kuin lukija on jutusta valmis maksamaan.

Rapport-projektin takana on viime vuoden lopulla perustettu samanniminen osakeyhtiö. Sen perustajiin lukeutuvat myynti- ja lobbaushankkeista työkokemusta kerryttänyt Oskari Nokso-Koivisto, muun muassa Tampereen ylioppilaslehti Aviisin päätoimittajana aiemmin toiminut Seppo Honkanen sekä oikeustieteen maisteri Aleksis Nokso-Koivisto.

Oskari Nokso-Koivisto kertoo M&M:lle, että Rapportissa toimittaja pääsee päättämään käytännössä kaikesta jutun tekoprosessiin liittyvästä, kuten aikatauluista ja omasta hinnoittelustaan.

Hän tarjoaa palvelun kautta tietynlaista juttuideaa tiettyyn hintaan, minkä jälkeen artikkelille kerätään rahoitusta tietyn ajanjakson verran.

Jos pyydetty summa ei täyty, toimittaja voi itse päättää, lähteekö toteuttamaan juttua suunniteltua pienemmällä rahalla.

Jos hän ei lähde projektiin, rahoittajat saavat sijoituksensa takaisin. Jos journalisti puolestaan päättää tarttua toimeen, hän toteuttaa sen sovittuun päivämäärään mennessä.

"Minulla on normaalina verkonkäyttäjänä usein sellainen olo, että miksei kukaan kirjoita tästä aiheesta hyvää juttua. Itse olisin jo monesti halunnut rahoittaa tällaista, ja nyt siihen on väylä", Nokso-Koivisto sanoo.

Melkein kaikki raha menee journalistiseen työhön

Rapport on syntynyt näkemyksestä, jonka mukaan journalismin nykyinen ansaintalogiikka ontuu. Moni hyvä juttu jää maksumuurin taakse piiloon ja saavuttaa vain pienen lukijamäärän.

Nokso-Koiviston mielestä ongelmallista on myös se, että suurin osa journalismiin käytetystä rahasta menee muuhun kuin journalistiseen työhön. Rapport lupailee voivansa tilittää lähes 95 prosenttia saadusta rahoituksesta suoraan toimittajille.

Kun juttu valmistuu, rahoittajat pääsevät siihen käsiksi ensimmäisenä. Myöhemmin se ilmestyy myös Rapportin verkkosivuilla avoimella lisenssillä.

Alkuperäisessä muodossaan olevia sisältöjä saa vapaasti jakaa eteenpäin. Niitä voi myös kopioida omaan blogiin tai painaa paperilehteen, kunhan mainitsee lähteen.

Oskari Nokso-Koiviston mukaan kyseessä ei ole uusi vaihtoehto perinteiselle freelance-työlle, vaan tarkoituksena on täydentää nykyistä mallia.

"Me tosin uskomme, että vanhanmallinen journalismi on melkoisissa vaikeuksissa", hän sanoo viitaten siihen, että rahaa käytetään muuhun kuin itse journalismiin.

Tiedotteen mukaan monet "merkittävät journalistit" ovat jo ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita hankkeesta.

Journalistiprofiilin Rapportiin saavat vain hyväksyttävät ammattitoimittajat sekä vakiintuneet kirjoittajat, kuten tietokirjailijat.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö