Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan mukaan ravintoloiden rajoitusten purkaminen ilouutinen toimialalle ja sen työntekijöille.

Hallitus on päättänyt sallia ravintoloiden buffet-pöydät, anniskelun jatkumisen kello 1.00 ja ravintoloiden aukiolon kello 2.00 asti sekä asiakaspaikkojen nostamisen 75 prosenttiin heti juhannuksen jälkeen.

MaRa katsoo tiedotteessa, että hallitus on tehnyt ravintola-alan kannalta erinomaisia päätöksiä. MaRan mukaan päätökset mahdollistavat myös yhä useamman lomautettuna olevan työntekijän kutsumisen töihin.

Myös linjaus kokoontumisrajoitusten lieventämisestä ja mahdollisesta kokonaan poistumisesta epidemiatilanteen salliessa 1.10. on Maran mukaan myönteistä kongressi-, messu- ja tapahtumatoimialojen kannalta.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kiittää hallitusta siitä, että ravintoloita koskevia rajoituksia puretaan.

”Buffet-pöytien salliminen on suuri helpotus erityisesti lounasravintoloille, liikenneasemille ja hotelleille niiden aamiaistarjoilun järjestämisessä. Anniskelun salliminen kello 1.00 asti ja ravintoloiden sulkeminen kello 2.00 mahdollistaa myös yökerhojen aukeamisen”, Lappi sanoo tiedotteessa.

Lapin mukaan enimmäisasiakaspaikkamäärän nostaminen 75 prosenttiin mahdollistaa yhä useamman ravintolan avaamisen.

”Asiakkaiden ei edelleenkään pidä tulla sairaana ravintoloihin, omavalvonnan tulee edelleen olla hygienian suhteen tehostettua ja turvavälejä tulee ylläpitää”, Lappi sanoo.

Ravintoloiden taloudellinen tilanne on MaRan mukaan edelleen kriittinen.

”Ravintola-ala tarvitsee arvolisäverojen määräaikaisen alentamisen piristämään kysyntää. Ruokatarjoilun ja anniskelun arvolisävero tulee alentaa 10 prosenttiin 12 kuukauden määräajaksi”, Lappi sanoo.

Hänen mukaansa myös kotimaanmatkailu tarvitsee apua toiminnan uudelleen käynnistymiseen. ”Tämän vuoksi kotimaan henkilöliikenteen, majoituksen sekä liikunta- ja kulttuuripalvelujen arvonlisäveroa tulisi alentaa 10 prosentista 5 prosenttiin 24 kuukauden määräajaksi”, Lappi sanoo tiedotteessa.