Koronakriisi on runnellut ravintola-alaa pahasti ja toisen aallon uhka leijailee ilmassa. Siitä huolimatta HOK-Elanto lanseeraa uuden ravintolakonseptin.

Tänään Helsingin keskustaan Sokoksen yhteyteen avataan Happy Farmer Coffee Bar & Wine sekä Kitchen & Bakery, jotka ovat osa Happy Farmer -ravintolaperhettä. Ruokien valmistuksessa käytetään alakerran S-marketin hävikkiraaka-aineita.

HOK-Elannon ravintolatoimen johtaja Henriikka Puolanne myöntää, että ravintolan avaamiseen liittyy paljon epävarmuutta ja mahdollinen toinen aalto pelottaa. Ravintolaperheen suunnittelu oli kuitenkin aloitettu jo syksyllä ja koronan iskiessä maaliskuussa oltiin loppukaarteessa, joten konsepti päätettiin avata suunnitellusti.

”Totesimme, että olemme osuuskauppa ja kvartaalimme on 25 vuotta eikä yksi vuosi, meillä on hieno uusi konsepti ja teemme asioita pitkällä jänteellä.”

Alkuvuodesta 2021 ravintolaperhe täydentyy Casa Largon tiloihin avattavalla ruokaravintolalla. Puolanne kertoo, että kaikki tilat yhteen laskettuna kyse on miljoonainvestoinnista. Yhteensä pinta-alaa on noin 1 500 neliömetriä.

”Ruokaskene menee kovaa vauhtia eteenpäin. Kilpailu kiristyy ja haluamme oppia ja kehittyä koko ajan. Siitä lähti idea ravintolaperheestä Casa Largon paikalle.”

Tarkoituksena on vastata kuluttajien muuttuviin tarpeisiin. Ravintola on auki aamusta iltaan ja sieltä saa esimerkiksi aamiaista mihin aikaan tahansa.

”Aika ei ole enää yhden ateria-ajan ravintoloiden puolella, vaan on toimittava aamuvarhaisesta yömyöhään”, Puolanne sanoo.

”Maaliskuussa selkäranka katkesi”

Kevät ja kesä ovat olleet Puolanteen mukaan ravintola-alalle ”hurjista hurjin”. Tältä vuodelta tulee merkittävät tappiot.

”Teimme viime vuonna ennätystuloksen ja vuosi lähti hyvin liikkeelle. Maaliskuussa selkäranka katkesi eli myynnit tippuivat kunnolla. Meillä on 80 ravintolaa ja niiden sulkeminen oli merkittävä asia.”

Koska HOK-Elanto toimii myös päivittäistavarakaupassa, yhtäkään ravintolatyöntekijää ei tarvinnut lomauttaa vaan heidät siirrettiin töihin ruokakauppoihin. Nyt lähes kaikki työntekijät ovat siirtyneet takaisin ravintoloihin, mutta osa työntekijöistä halusi jäädä pysyvästi kauppaan töihin.

Puolanne toivoo, ettei ravintoloita enää jouduttaisi sulkemaan. Pahenevaan epidemiatilanteeseen on kuitenkin varauduttu Happy Farmerissa mahdollisuudella tilata ruokaa kotiin. Puolanne huomauttaa, että Helsingin keskustassa työskentelevistä monet ovat yhä etänä, joten palvelulle on varmasti kysyntää.

Matkailun vähentyminen heijastuu myös ravintola-alaan. Etenkin Helsingin keskustan ravintoloissa turistien puuttuminen näkyy.

Vaikka tilanne on nyt vaikea, Puolanne muistuttaa, että ravintola-ala on ollut hyvä ja kasvava toimiala ja suomalaiset käyttävät yhä enemmän rahaa ravintoloihin. Hän uskoo, että jo ensi vuonna tilanne voi olla suhteellisen hyvä, jos toista aaltoa ei tule.