"Sanoisin, että tämä on helpotuksen päivä. Tosi raskaita aikoja on ravintola-alalla takana”, SOK:n matkailu- ja ravitsemuskaupan johtaja Harri Ojanperä sanoo Kauppalehden Viikon vieras -haastattelussa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että monet ravintola-alalla ovat huolissaan.

”Tänään on se monelle myös huolen ja pettymyksen päivä, kun noin voimakkaat toiminnan rajaukset vie pohjaa kannattavalta liiketoiminnalta”, hän sanoo.

Onko ravintoloihin tai terasseille nyt turvallista mennä?

"Kun otetaan huomioon hallituksen aika voimakkaat turvallisuuteen liittyvät rajoitukset ja aika hyvä epidemiatilanne sekä ravintoloitsijoiden voimakas halu osoittaa vastuullisuutensa, niin vastaus on mielestäni kyllä. Eli nyt voi varsin turvallisin mielin asioida ravintolassa."

S-ryhmä avaa Ojanperän mukaan ravintoloitaan nyt vaiheittain.

"Ensimmäisessä vaiheessa kesäkuun alkupäivinä avaamme noin puolet ravintoloistamme ja siitä sitten vaiheittain lisää. Seuraamme varsin tarkasti toisaalta kysynnän kehittymistä, mutta myös valtiovallan toimenpiteitä eli sitä, milloin rajoituksia höllennetään. Molemmat luonnollisesti vaikuttavat avaamistahtiin."

Hänen mukaansa S-ryhmän lähes kaikki ravintolat ovat olleet koronakriisin aikana kiinni.

"Me olemme menettäneet liikevaihdostamme sellaiset 95 prosenttia. Luulen, ettei edes sotatila olisi kyennyt sulkemaan näin paljon ravintoloita kuin mitä tämä kriisi on tehnyt."

Millaiset odotukset teillä on tälle ravintolakesälle?

"Luulen, että tästä on tulossa sellainen Happoradion "Päästäkää minut pois Kalliosta" -kesä. Luulen, että kansalaiset ovat laskeneet jo muurahaiset keittiöstä ja repineet tapettia seinistä ja nyt on kova halu päästä pois. Eli uskon patoutuneeseen kysyntään ja myös meidän ennakkovarausasteemme indikoivat sitä, että ihmiset ovat heräämässä ja haluavat pois kodeista", hän sanoo.

"Toisaalta ei tästä helppoa ja hyvää kesää tule, se tiedetään jo. Ulkomaiset turistit puuttuvat kokonaan, se on todella tärkeä asiakasryhmä. Kesätapahtumat loistavat poissaolollaan tänä kesänä. Aika vaikea sesonki tästä kesästä tulee toimialalle."