Maa- ja metsätalousministeriön uuden asetuksen mukaan tarjoilupaikan pitää ilmoittaa kirjallisesti naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjan lihan alkuperämaa 1. toukokuuta alkaen. Alkuperämaan voi esittää esimerkiksi ruokalistassa tai taulussa.

Ilmoittamisvelvollisuus koskee ravintoloissa ja grillikioskeissa aterian ainesosana käytettävää tuoretta, jäähdytettyä ja jäädytettyä lihaa. Myös jauhelihan alkuperämaa pitää ilmoittaa, kertoo Ruokavirasto verkkosivuillaan.

Lihan alkuperämaalla tarkoitetaan eläimen kasvatusmaata. Lihan alkuperämaa voidaan tarjoilupaikassa ilmaista myös Hyvää Suomesta -merkillä, joka kertoo lihan olevan suomalaista.

Hevosenlihalla, poronlihalla ja riistanlihalla, kuten hirvenlihalla, ei ole alkuperämerkintävaatimuksia. Vaatimukset eivät koske myöskään aterian raaka-aineena käytettyjä raakaliha- tai lihavalmisteita.

Jos ravintolaan tulee esimerkiksi valmiita, kypsiä naudanjauhelihapihvejä tai marinoituja broilerin rintafileitä, jotka valmistetaan ruoaksi, ei lihan alkuperämaata tarvitse ilmoittaa. Mutta jos ravintolassa marinoidaan tuoreita broilerin rintafileitä, jotka kypsennetään, on lihan alkuperämaa ilmoitettava.

Ruokaviraston mukaan on suositeltavaa, että lihan alkuperämaa ilmoitetaan aina vapaaehtoisesti, jos se on mahdollista.