Finlayson lupasi kuluvan vuoden keväällä jatkaa tossuvalmistusta ostettuaan konkurssiin hakeutuneen Reinojen ja Ainojen valmistajan. Tuolloin Finlayson ilmoitti, että isänpäivään mennessä markkinoille tulevat uudet tossut.

”Lupaus on saatu melkoisen väännön jälkeen pidettyä”, sanoi Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Tossut tulevat kauppoihin 5. marraskuuta kolmessa eri värissä, ja joulumyyntiin on tulossa neljäs väri.

Jatkossa Reino- ja Aino -tossut kootaan Pohjois-Italiassa Ravennan maakunnassa. Niitä ei tehdäkään Aasiassa, kuten on myös spekuloitu. Uusi tossujen kokoaja on italialainen toisen polven perheyritys Calzaturificio Emanuela, joka on 50 vuotta tehnyt kenkiä samalla menetelmällä.

”Näin voidaan turvata Reinon ja Ainon tarina”, sanoo Kurttila.

Perheyrityksen tehdas sijaitsee Bagnavallon kunnassa, joka on asukasluvultaan Forssan kokoinen.

Tarjoukset kokoonpanosta pyydettiin myös Suomesta sekä muun muassa Aasiasta. Suomessa toimijoita, joilta tarjouksia voitiin pyytää, oli kaksi.

”On valitettavaa, että kokoonpano ei jää Suomeen, mutta tuli ilmi, että kokoonpano olisi tuplasti kalliimpaa Suomessa kuin Italiassa”, Kurttila sanoo.

Tossujen materiaalit ovat samat kuin ennen ja tulevat pääosin edelleen Italiasta, kuten ruutukangas. Kengänpohjat tehdään Tsekissä, kuten tähänkin asti.

”Valmistusta ei siirretä ulkomaille, se on ollut jo ulkomailla”, Kurttila sanoo ja korostaa, että kokoonpano on vain yksi osa valmistusta.

Noin 75 prosenttia tuotteiden arvosta säilyy Suomessa, ja 25 prosenttia jää Italiaan tossujen kokoonpanon vuoksi. Reinojen ja Ainojen suunnittelu, tuotekehitys ja myynti säilyvät Suomessa.

Reino-brändin toisella aiemmalla omistajalla, Tuire Erkkilällä on pitkä, 30 vuoden historia yrittäjänä Reinojen parissa. Vuonna 2004 Nokian jalkine Oy:n tuotantoyhtiön johtaja Arto Huhtinen osti Erkkilän kanssa oikeudet ja tuotemerkin itselleen. Erkkilä siirtyi Finlaysoniin Reinojen ja Ainojen liiketoimintajohtajaksi samassa yhteydessä, kun Finlayson osti Reino- ja Aino -tossujen liiketoiminnan.

”Reinot ovat 90 vuoden historiansa aikana olleet maailmanmatkalla useampaan otteeseen. Niitä on valmistettu myös Ranskassa ja Briteissä”, Erkkilä sanoo.

90-luvun lopussa tossuja valmistettiin Tsekissä. Suomessa tossuja valmistettiin Lieksan tehtaalla kuluvan kevään konkurssiuhkaan saakka. Tuolloin Reinoja ja Ainoja valmistava yritys PK Kappi Oy uhkasi mennä konkurssiin. Tieto konkurssiuhasta tuli maaliskuun lopussa, ja taloustilanne johtui Erkkilän mukaan paljolti korkeista tuotantokustannuksista.

Konkurssiuutisten myötä alkoi samalla tohvelibuumi Suomessa. Reinot ja Ainot pelastuivat lopulta, kun Finlayson osti yrityksen. Samassa yhteydessä Finlayson kuitenkin totesi, ettei valmistusta kannata jatkaa Suomessa. Lieksan tehtaan henkilöstö joutui kilometritehtaalle.

”Ajoimme itsemme ahtaalle, sillä tuotantokustannukset olivat myyntihintaan nähden korkeat. Tämä yhtälö ei ollut yksinkertaisesti enää mahdollinen”, Erkkilä sanoo.

Vähittäismyyntihinta tossuille on ennallaan. Tälle vuodelle tuotantotavoite on maltillinen, mutta jatkossa tavoite on tuottaa vuosittain kymmeniä tuhansia tossupareja.

Lue lisää: Reinot ja Ainot palaavat myyntiin – tossut kootaan nyt Italiassa

Lue lisää: Finlaysonin omistajat ostavat Reino- ja Aino-tossut – valmistus ei jatku Suomessa