Reino- ja Aino-tossut kokoaa vastedes italialainen toisen polven perheyritys. Finlaysonin omistajat ostivat Reino- ja Aino-tossujen liiketoiminnan keväällä.

Klassikkotossujen kokoamiseen etsittiin kumppania niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Kumppani löytyi lopulta Pohjois-Italiasta, jossa tossut kokoaa perheyritys Calzaturificio Emanuela. Pääosa tossujen materiaaleista valmistettiin aikaisemminkin Suomen ulkopuolella. Kengänpohjat tehtiin Tsekissä ja tunnettu ruutukangas Italiassa. Reinojen ja Ainojen suunnittelu, tuotekehitys ja myynti säilyvät Suomessa.

Muutos on Finlaysonin mukaan luonteva.

”Tuomme rakastetut tossut suomalaisten jalkoihin tismalleen entisellään. Reinojen kangas, pohja ja muut materiaalit tulivat aiemminkin ulkomailta, minkä jälkeen tossut koottiin Suomessa. Ainoa muutos on, että nyt ne kootaan Italiassa, jossa tossuissa käytettävä kangaskin valmistetaan”, kertoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila tiedotteessa.

Italialainen Calzaturificio Emanuela on valmistanut erilaisia kotikenkiä yli 50 vuoden ajan. Perheyrityksen tehdas sijaitsee Ravennan maakunnassa Bagnacavallon kunnassa, joka on asukasluvultaan Forssan kokoinen. Tossujen kokoonpanon siirryttyä Italiaan niiden arvosta 25 prosenttia jää Italiaan ja 75 prosenttia säilyy edelleen Suomessa tuotekehityksen, suunnittelun ja muun työn muodossa.

Aiempi omistaja on yhä mukana

Reino-brändin toinen aiempi omistaja Tuire Erkkilä siirtyi kaupan myötä Finlaysonille Reinoista ja Ainoista vastaavaksi liiketoimintajohtajaksi. Erkkilä toimi tossuja aiemmin valmistaneen yrityksen toisena omistajana vuodesta 2004 lähtien. Finlaysonilla Erkkilä varmistaa, että tossut säilyvät suomalaisille tutussa muodossa jatkossakin.

”Ajoimme itsemme ahtaalle, sillä tuotantokustannukset Suomessa olivat myyntihintaan nähden korkeat. Tämä yhtälö ei ollut yksinkertaisesti enää mahdollinen. Tossuja on tarinan aiemmissakin vaiheissa koottu muun muassa Italiassa, Ranskassa ja Englannissa. Nyt Reinojen ja Ainojen tarina jatkuu ja tossut kootaan Italiassa, josta kangaskin tulee”, kertoo Erkkilä.

Reino-kengät tulevat tänään myyntiin kolmessa värissä, eli perinteisen ruskearuutuisina, mustaharmaina ja vaaleanpunaisina. Jouluksi tulee myyntiin myös perinteinen punaruutuinen Aino. Tossuja myydään Finlaysonin myymälöissä ja verkkokaupassa sekä Prisman myymälöissä ja verkkokaupassa.

”Harvalla tuotteella on samanlaista historiaa ja asemaa suomalaisten arjessa kuin Reinoilla ja Ainoilla. Meille on kunnia saada tuoda laadukkaat tossut jälleen kaikkien suomalaisten saataville”, kertoo S-ryhmän vähittäiskaupan käyttötavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho.