Elokuvaohjaaja Renny Harlin on asunut viisi viime vuotta Kiinassa, missä hän on tehnyt elokuvia.

"Kiinan elokuvabisnes ei ole vielä mennyt Hollywoodin ohi, mutta se on menossa. Sanoisin, että jos ei tänä vuonna, niin ehkä ensi vuonna Kiina tulee isommaksi elokuvateollisuudeksi kuin Hollywood", Harlin sanoi Markkinointi&Mainonnalle Porin SuomiAreena-tapahtumassa, jonne hän oli lentänyt Kiinasta.

Liikkuvan kuvan bisnes elää nousukautta Kiinassa. Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana vaurastuneella keskiluokalla on nyt enemmän myös vapaa-aikaa, joka halutaan viettää esimerkiksi elokuvissa.

"Kiinaan nousee seitsemän leffateatteria päivässä, ja siellä on noin 60 000 elokuvateatteria", Harlin sanoo.

Elokuvissa käynti on hänen mielestään myös omalla tavallaan juhlallista.

"Elokuviin meno on siellä vähän samanlainen tapahtuma kuin muualla maailmassa oli joskus 50-luvulla."

Harlinin uusin elokuva Bodies at Rest tulee ensi-iltaan Kiinassa elokuun toisena päivänä. Hän pitää Kiinan elokuvateollisuutta monipuolisempana kuin Hollywoodin.

"Kiinassa energia on isompi ja aktiivisempi kuin Hollywoodissa, jossa nykyään tehdään vähemmän elokuvia ja enemmän Netflixiä ja muita tv-sarjoja. Hollywoodissa nykyään tehdyt leffat ovat pääasiallisesti superhero- ja marvel-leffoja, ei elokuvia, joita aikuiset ihmiset voisivat mennä katsomaan. Mutta Kiinassa tehdään leffaa valtavalla innolla ja erilaisia elokuvia aivan laidasta laitaan."

"Siellä myös panostetaan tekniseen laatuun. Kuvan ja äänen taso ovat tosi hyviä", hän lisää.

Harlin sanoo, että Kiinan sensuurikäytännöt tai sananvapauspolitiikka eivät ole vaikuttaneet hänen työhönsä.

"Ei yhtään enempää kuin mihin olen tottunut Amerikassa. Minä olen tietysti tehnyt toimintaelokuvia, ja niissä on aina se, että ei saa olla liian väkivaltainen, liian verinen tai liian paljon seksiä, jotta perheet voivat mennä katsomaan niitä yhdessä, ja saadaan elokuville mahdollisimman iso katsojaryhmä. Ei minulle ole kukaan koskaan sanonut mitään sääntöjä, että näin pitäisi tehdä. Tajuan tietysti maalaisjärjellä sen, ettei ole järkeä tehdä elokuvia, joissa arvostellaan maata tai ollaan kriittisiä joistain asioista. Mä teen viihdettä."

Harlinin ensimmäinen elokuva Kiinassa on 2016 ensi-iltansa saanut Skiptrace. Yhdessä sen pääroolissa on megatähti Jackie Chan.

"Se tuotti 150 miljoonaa dollaria", Harlin sanoi SuomiAreenan haastattelussa.

"Kun Kiinassa menestyy, se on eksponentiaalista", Harlin kehuu.

Ohjaaja on kaikin puolin tyytyväinen eloonsa Kiinassa, eikä hän haikaile takaisin Amerikkaan.

"Musta tuntuu, että ihmisillä on vanhanaikainen ja mystinen kuva Kiinasta. Suomalaisten kannattaisi vaihteeksi mennä mieluummin sinne kuin Thaimaahan tai Kreikkaan katsomaan, millaista siellä oikeasti on."

Renny oli tuonut mukanaan Suomeen myös kiinalaisen tyttöystävänsä. Pariskunta oli ehtinyt käydä jo Naantalin Muumimaailmassa.

"Olen ehkä maailman suurin muumifani", Marimekon unikkohaalariin pukeutunut Kay Huang hehkutti.

Suomessa Renny Harlinin kansansuosio näyttäisi yhä olevan suuri. Kun ohjaaja laskeutui lavalta keskustelun päätteeksi, nimmarin pyytäjiä oli jonoksi asti. Eikä ohjaaja itsekään ole unohtanut Suomea.

"Nyt haluaisin tavata sen Rovaniemen kaupunginjohtajan, koska haluaisin tehdä suomalais-kiinalaisen elokuvan Lapissa", Harlin sanoi tähyillen Porin torin ihmisvilinään.

Aihio on suosittu, sillä viime viikolla Mika Kaurismäki tiedotti syyskuussa ensi-iltaan tulevasta elokuvastaanMestari Cheng, joka on kiinalais-suomalainen yhteistuotanto.