Suomen matkailua edistävä Visit Finland perustaa ensi kesänä Happiness School of Finland -onnellisuuskoulun, jossa matkailijoille opetetaan suomalaista luonnonläheistä elämäntapaa ja onnellisuustaitoja.

YK:n vertailussa Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi maaksi kaksi kertaa peräkkäin, ja Suomessa on myös yhtenä maailman parhaista tunnettu koulutusjärjestelmistä. Onnellisuuskoulu yhdistää nämä kaksi vahvuutta ja tuo esiin Suomen vetovoimatekijöitä matkailumaana.

”Viime vuoden maailmanlaajuinen Rent a Finn -kampanja onnellisuusoppaineen oli todella onnistunut. Tänä vuonna onnellisuusteema jatkuu, kun perustamme Porvoon Emäsaloon kymmenen päivän ajaksi onnellisuuskoulun kansainvälisille matkailijoille”, Business Finlandin kansainvälisen matkailun edistämisestä vastaavan yksikön johtaja Paavo Virkkunen kertoo.

Rent a Finn -kampanjan tavoin myös onnellisuuskoulun tekemisessä Visit Finlandin kumppanina on markkinointiviestintätoimisto SEK.

”Viime vuonna julkistettu Rent a Finn upposi maailmalla kuin kuuma veitsi voihin. Tulokset olivat häkellyttävän hyvät, ja saimme siitä paljon tunnustusta”, Virkkunen sanoo M&M:lle.

Kampanja keräsi muun muassa kolme shortlistausta Cannesissa, ja se palkittiin Lontoossa kansainvälisessä City Nation Place Awards -kilpailussa parhaasta sosiaalisen median käytöstä.

”Totesimme, että Suomen onnellisuus on teema, johon kannattaa tarttua myös jatkossa, olkoonkin, että Rent a Finn -menestys nosti riman aika korkealle”, Virkkunen sanoo.

Rent a Finn -kampanjassa matkailijat tutustuivat suomalaiseen onnellisuuteen eri puolilla maata kukin oman onnellisuusoppaansa kanssa. Tällä kertaa teemasta kootaan erilainen kokonaispaketti ja onnellisuuden lähteisiin yhdistetään suomalaisen koulutuksen maine.

Virkkusen mukaan kyseessä ei ole pelkkä matkailukampanja.

”Toiveenamme on levittää mahdollisimman laajalle suomalaisen onnellisuuden käsitettä ja rakentaa paitsi matkailullista, myös maakuvallista viestiä Suomesta esimerkiksi koulutusjärjestelmän ja elämänlaadun kautta”, hän sanoo.

Pääaineena onnellisuus

Onnellisuuskoulun rehtorina toimii suomalainen naparetkeilijä Poppis Suomela, ja nyt Happiness School of Finland etsii opettajia ohjaamaan matkailijoita onnellisuuden lähteille. Opettajaksi voi hakea kuka tahansa, jolla on hyvä englannin kielen taito. Myös valmentamisen tai opettamisen taidoista on Visit Finlandin mukaan etua.

Onnellisuuskoulussa oppilaille tarjotaan ilmiöpohjaista oppimista, jonka sisällöt ja elämykset liittyvät hyvinvointiin, suomalaiseen elämäntapaan, luontoon ja kulttuuriin. Koulun lopullinen opetussuunnitelma muotoutuu valittujen opettajien osaamisen mukaan. Opettajille maksetaan korvaus onnellisuuskoulussa opettamisesta.

”Etsimme opettajiksi inspiroivia ja innostuneita henkilöitä. Matkailijat pääsevät opiskelemaan tuttuja kouluaineita hyvin käytännönläheisesti, suomalaisella twistillä. Esimerkiksi kotitaloustunnilla voidaan loimuttaa lohta, liikuntatunneilla soudella merellä ja käsityötunneilla perehtyä vihdan tekoon. Onnellisuuskoulu vastaa hyvinvointimatkailun ja paikallisen elämän matkailun trendeihin”, Visit Finlandin School of Happiness -kampanjan markkinointivastaava Mervi Holmén sanoo.

Opettajien haku on käynnissä Happiness School of Finland -verkkosivuilla, ulkomaisille matkailijoille kohdistettu kansainvälinen markkinointikampanja käynnistyy maaliskuussa ja valittujen matkailijoiden vierailut toteutetaan elokuussa.

Virkkunen kertoo, ettei mukaan valittavien matkailijoiden määrää ole vielä lyöty lukkoon. Koulun käytännön toteutus riippuu valittavien opettajien kautta muotoutuvasta opetusohjelmasta. Toteutukseen vaikuttaa myös se, millaisia oppilashakemuksia maailmalta saadaan.

Kampanjan budjettia Virkkunen ei kerro.

”Meillähän ei kaiken kaikkiaankaan ole mitään määrättömiä määriä rahaa käytettävissä. Tärkeämpää on, että ajatus on jotain muuta kuin mitä koskaan aikaisemmin on tehty, ja että sillä on mahdollisuus mennä maailmalla läpi ennen kaikkea sisältönsä ja toisaalta myös sosiaalisessa mediassa aktivoivan olemuksensa johdosta.”