"Tällä hetkellä meillä on yksi peli kehityksessä Kiinan markkinoille paikallisen kumppanin kanssa ja näemme siellä paljon potentiaalia edelleen”, Rovio n markkinointipäällikkö Ville Heijari kertoo Kauppalehdelle.

"Meille paras malli toimia siellä on paikalliset yhteistyökumppanuudet ja Tencent on yksi maailman suurimpia peliyhtiöitä."

Peli julkaistaan WeChatin alustan kautta, jossa ei aikaisemmin ole ollut Rovion peliä. WeChat sosiaalisen median sovelluksestaan parhaiten tunnetun kiinalaisen internetjätti Tencentin pelisegmentillä Tencent Gaming Platformilla on noin 200 miljoonaa aktiivista käyttäjää.

"Vuosien varrella on ollut muitakin yhteistyökuvioita eri kiinalaisten julkaisijoiden kautta, mutta mikään heidän julkaisemistaan peleistä ei ole Kiinassa ottanut isosti tuulta. Olemme kehittäneet isompia ja parempia pelejä ja hakeneet isompia kumppanuuksia. Tästä työstä nähdään tänä vuonna hedelmät", Heijari valottaa.

Aikaisemmin Rovion mobiilipelien pääasiallisena julkaisukanavana Kiinassa on toiminut yhdysvaltalaisen Apple n mobiililaitteille luoma iOS-käyttöjärjestelmä ja sen sovelluskauppa AppStore. Viime vuosina Apple on kuitenkin menettänyt markkinaosuuttaan mobiililaitteissa kiinalaisille laitevalmistajille, jotka käyttävät Android-käyttöjärjestelmää. Tällä hetkellä Applen markkinaosuus mobiililaitteiden osalta Kiinassa on hieman yli kymmenen prosenttia.

Rovion portfolioon kuuluvia pelejä on tähän asti voinut pelata joissain määrin muidenkin julkaisualustojen, kuin iOS:n kautta.

"Emme ole sen kautta löytäneet Kiinassa sitä sellaista hittituotetta. iOS:llä meillä on paljon pelaajia ja sieltä tulee paljon tuloja. Mutta että pääsisimme isosti Kiinan markkinoille, me tarvitsemme pelin nimenomaan kiinalaisilla alustoilla ja kauppapaikoilla ja Androidilla."

Roviolla on aikaisemmin ollut julkaisuyhteistyötä kiinalaisten kumppanien kanssa. Aikaisempi julkaisutoiminta on Heijarin mukaan tukenut vanhaa liiketoimintamallia, jossa peli itsessään maksaa, mutta pelaaminen on ilmaista.

Kansainvälisen uutistoimisto Bloombergin mukaan Tencent aikoo kuitenkin jatkossa vaatia 70 prosenttia alustansa kautta julkaistujen pelien kassavirrasta itselleen. Tällä hetkellä Tencentin vaatima osuus on puolet pelin kassavirrasta.

Tencent myös julkaisi huhtikuussa 2019 matalalla profiililla kansainvälisen julkaisualustan nimeltä WeGame X, jonka kautta pelaajat ympäri maailman pääsevät ostamaan Tencentin kehittämiä pelejä. Aikaisemmin sen pelejä on voinut ostaa vain WeChatin yhteydessä olevan pelialustan kautta.

Tencentin pelisegmentti on muiden kiinalaisten pelijulkaisijoiden tavoin kärsinyt hitaammasta kasvusta edellisen vuoden ajan. Merkittävänä syynä tähän on se, ettei Kiinassa pelien julkaisulupien myöntämisestä vastaava viranomainen ottanut yhtään pelien julkaisulupaa käsittelyyn vuoden 2018 maaliskuun ja joulukuun välisenä aikana. Lupia ryhdyttiin käsittelemän jälleen vuoden 2018 loppupuolella.

Kansainvälisesti tunnetun markkinatutkimusyhtiön Newzoo n mukaan juuri julkaisulupien loppuminen on syynä siihen, että koko pelimarkkinan kokonaisarvolla mitattuna Yhdysvaltojen odotetaan ottavan maailman ykköspaikan tänä vuonna noin 33 miljardin euron markkinan arvolla. Newzoo ennustaa globaalin pelimarkkinan koon yltävän 135 miljardiin euroon tänä vuonna.