Rukan hiihtokeskukseen rakennetaan kokonaan uusi hotellikylä. Se nousee Itä-Rukalle Valtavaaran luonnonsuojelualueen ja laskettelurinteiden väliin.

Uuden turistikylän asemakaavasta sovittiin lokakuussa 2016.

Kylän nimeksi tulee RukaValley. Ensimmäisenä sinne nousee hotelli, jossa on 80 huonetta ja 40 huoneistoa. Hotelliin tulee myös ruokakauppa, kaksi ravintolaa ja välinevuokraamo. Alueelle on kaavoitettu kaikkiaan 1700 vuodepaikkaa.

Rukan nykyisen kylän ja uuden, niin sanotun Itä-Rukan väliin tulee maisemagondoli. Se kuljettaa ihmisiä tunturin yli vanhasta keskuksesta uuteen.

Rakennustyöt alkavat tämän vuoden toukokuussa.

Kokonaisuudessaan investointien arvoksi tulee lähivuosina noin 100 miljoonaa euroa. Metsähallitus, joka omistaa maat, etsii parhaillaan lisää hotelliyhtiötä RukaValleyn alueelle.

Rukan rinteitä sekä asumispalveluita operoivan Rukakeskuksentoimitusjohtajan Ville Ahon mukaan investoinnit ovat poikkeuksellisen suuria. Pelkästään rinteisiin ja hisseihin yhtiö investoi 15 miljoonaa euroa. Rukalle tulee muun muassa kuuden hengen tuolihissi.

”Rinteen kapasiteetti kasvaa 20 prosenttia”, sanoo Aho.

Rukakeskus on myös mukana RukaValley hotellihankkeessa, johon tulee 80 huonetta ja 40 huoneistoa.

”Huoneistot myymme yksityisille omistajille. Heillä on oikeus käyttää huoneistoa seitsemän viikkoa kesällä ja seitsemän talvella. Muut ajat heidän on pakko vuokrata huoneistoa eteenpäin. Me hoidamme näiden huoneistojen operoimisen huoltoyhtiön kautta ja tilitämme huoneistosta tulevat tulot omistajille. Eli ydinalueen pedit ovat aina täynnä. Se tuo asiakkaita palveluille.”

Aho uskoo asiakasmäärien vahvaan kasvuun ja mahdollisuuteen kasvattaa sesonkia kesään.

”Finnair on lisää ensi kesäksi lentojen määrää melkein puolella.”

Lähde: Talouselämä